撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
我想做預按去firm自己借到幾多
但其實未揀到樓
同埋我主要target一手樓
應該點做?
你可以照同親戚朋友夾,如果mc真係寄信比你,水電煤你唔洗搞任何轉名,叫親戚朋友有信有單就交返比你去handle,咁就唔會有問題
同埋唔好打任何釐印,只要做到以上既要求,基本上你拎出嚟租都可以
巴打target咩價位? 做幾成按? 手頭上有幾錢現金?
預按唔係唔好,但需時較耐,係擔心心水盤會比人搶先買左
如果補左地價既 37年兆康 又點計法
Target 700左右
打算要一手
6成按
有300左右啦

月入45k up
唔想到時有機會唔批
上網撳下都有
https://www.midland.com.hk/calculator/affordability-calculator.jsp

不過記住預埋一開始堆雜費
一手還好 主要係個stamp fee啫
實情係有人話如果到時唔批會點
壓測計過哂係夠有突
但想知係咪應該要做預按make sure借到
同埋其實咩情況先需要預按
求樓主解答
第一次買樓
俾d廢佬親戚嚇一嚇
有d驚驚地

其實去做預按唔難
但黎緊人工會加
想定好左新既人工再去做
不過明明計完壓測都夠有突
好似多舊魚咁

仲有成日聽人講唔同銀行plan適合唔同人既需要
到底有咩分別?我見都係利率&現金回贈唔同
唔係就咁搵個最平既就得?
唔洗驚住
700萬樓6成即是420萬,30年
你人工45k,加3%利率計算以通過壓力測試,需要月供約$23500,過到有突。
當然你唔係急買既話,緊係等埋加左人工先再做啦。其實你做6成,正常料銀行一般都會做比你,唔洗太過擔心。你可以搵定兩間心水行,一間唔得都仲有第間頂住。
多數係爛料想借高成數既客先做預批,例如出現金糧,自僱,冇稅單呢類。
銀行plan主要兩大類H同P按:
H按姐係「香港銀行同業拆息」按揭計劃,利率是跟同業拆息(Hibor)而浮動,拆息水平低既日子,H按利息會較平,拆息高,佢都會跟住高,波動可能會比較大,所以銀行會設有封頂利率。
P按實際息率係以最優惠利率(Prime rate)減去銀行設定息率,理論上會隨美國息口加減而同步加減,相對平穩,即使加息都係慢慢咁加上去
而家h同p分別不大,所以都係睇你自己想要邊款。
想問問居屋按揭

我見好多人講樓齡二十年既居屋, 而家銀行都批25年按揭. 咁首期做唔做到5%(綠表)/10%(白表)? 還是計算有唔同? 另外, 做公務員對批按揭有冇幫助?
六百萬樓借八成
市面上有冇啲回贈多啲息口又低啲?好似間間差唔多咁
唔該樓豬
理論補左地價等同私樓一樣做法,同樣可以做到25/30年,同樣可上按保借高成數
樓主,想問下
1)現時邊間bank最優惠?
2)邊間最快批?
3)用星之谷轉介有無伏?
按378萬左右,揀邊個offer好?

hsbc h+1.23% cap 2.375% 回贈total 2.2% + $2300
boc h+1.23% cap 2.375% 回贈total 2.3% + $3800
師兄你按揭要借幾多錢? 一般二按都要睇mpf 同稅單, 你呢個例子可能夠係細銀行借6 成
講抵d就boc抵d,不過如果你驚支爆中資銀行唔掂就揀返hsbc
博士想問一下

如果公司係我爸爸,佢每個月出糧比我
如申請 二按 按揭(如宏亞、發展商財務公司) ,他們check 到東主係 同姓 或 有親屬關係,會吾會影響審批結果? 提交僱員合約 比銀行時,一定要填東主名稱?

另外,我買了樓花 ,今年 年尾12 月收樓

有Mpf、一年稅單,auto pay 紀錄 (一年)

咁樣穩陣嗎?

萬分感謝
好似如1個月內取消mc 可waive charges
我都經歷過驚既過程 (頭幾頁,而家改咗名)

有驚無險,大貓出offer我都唔想煩執格價直接接咗offer 信了
過來人答你

收入過到壓測仲有剩,tu唔太差,無過期還款/多loan係身 唔使驚 無咩大問題

我都係睇中即落訂再去申請,驚了3星期一天光晒
我簽咗offer letter 了
講被起底係指,follow我個case員工 有睇呢個post 起咗我底
想請教一下,依家boc出左offer俾我
但我想等埋第二個個offer先
想問下一般offer可以hold到幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞