撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
請問用綠表買居屋
申報入息即係點? 係唔駛提供入息證明? 定係我講一個數佢都信?
THANKS
一般多數都係一間起兩間止就夠,正副選
除非真係搞唔到先再搵
主要係為左證明你係有能力供樓
居屋係唔洗查閱入息文件
但要知道係有入息上限,唔係話你亂吹個數出嚟都得
抽新樓, 折實價599萬, 照樣做到8成按?

大貓offer H+1.235% CAP P-2.75% REBATE 2%

仲有冇邊間抵d?
折實價低過咪6M咪做到
你問多幾間啦
一係你就問星之谷 或者其他中介
我個情況係我同我老婆想用外母個單人綠表額去買二手居屋
之後會一齊住
咁外母就唔會有入息
俾錢同供樓都係我同我老婆
呢個情況申唔申請到?
如果B唔洗A 做擔保,應該無問題既
我而家去d銀行分行問 普遍都係做2.1 rebate 比我 我做500萬 封頂 按 有無巴打有路數邊到多d rebate
如果要呢?
A借完錢比B,A唔可以再係個按揭上做借款人,如果比銀行Check到,係會影響到新既按揭。

一般嚟講多數都係過唔到壓測就會有咁既情況。
正常你有計過條數,交足料既話都會批。
TG add我/留tg比我
tg我/留tg比我
如果筆錢係A送贈俾B呢?

因為B享受完筆錢都未夠過壓測

而A真係月入夠還loan又做擔保人呢?
我而家做緊一層樓嘅擔保人
我買綠表居屋銀行都批mortage?
申請到,有兩個方法
1)由於外母冇入息,所以你地是但一個做外母既諮詢人去完成按揭,但就需要提供返入息文件比銀行睇。
2)可以同銀行申報家庭總收入,唔超過入息限額就可以
同埋要留意返層樓仲有幾耐擔保期
假設買700萬樓,按六成或以下。
壓力測試時,另一層樓(已供完)的租金收入可以當入息計嗎?是否要打七折? thanks
thanks bro

唔好意思想follow up 多少少
1. 用諮詢人呢個方法係唔係要計RATIO, 定都係申報就OK? 因為我地已經用左老婆個額買樓, 我就冇樓晌身, 但我一個人既入息要計RATIO就應該唔夠過, 咁有冇問題?
2. 我地家庭總收入爆左入息限額, 照你咁講, 報真正家庭收入應該唔WORK
3. 由於我地打算用一人綠表額去買三房單位, 而一人綠表上限好似係唔過30K, 但我地計出黎個INSTALLMENT已經差唔多28K, 咁我地係唔係申報家庭總收入係岩岩好一人入息上限就OK?

SORRY FOR 1999
岩岩轉完按,尋日收到錢7皮幾回贈
如果轉工無耐,試用期都未過
夠入息過到壓測,係咪唔會批?
如果樓價670萬一手樓業主連伴侶做擔保人有4萬2月薪
有咩因素可以令佢做唔到400萬按揭?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞