[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
兩歲松鼠仔

由細周圍痾尿痾到大 軟硬兼施過 係咪冇得改?
軟同硬分別係咩方法
有試過去廁所痾就獎嘢食
痾門口就打
亦試過拎紙巾索尿放係廁所 但個試仔食咗張紙巾
得第一樣係岩,其他都錯哂,想教到好隱定一定要落圍柵教

即係點
你可以用手叉佢條頸,咁可以改到少少,不過更直接既方法係比b咬到咬過就知驚,用狗既方法教狗
Add tg教你,純文字好難講😂
係咪大狗都可以咁教佢唔咬手
我個隻玩起上嚟都會咬手
都係用同一招,只是佢係玩唔係真咬就得
咁如果佢瘋狂吠鄰居呢
住村屋 花園望到樓上露台
人地一出露台 佢就吠到痴線
跳起晒嚟吠 試過捉佢頸繩拉番低佢
佢會想發脾氣
想發脾氣係會咬你?
1. 隻狗8歲,男,散步次次見到其他狗就有攻擊性,就算其他狗見過好多次都係咁,點搞?但有1~2隻其他狗佢就冇野 [只知前主人只養左佢一隻,唔會帶佢出街散步]

2. 隻狗2歲,女,3個月左右拎返泥,佢bb時開始,一伸手摸佢會立即走,好難先可以摸佢 or抱佢。叫佢過泥,佢係會聽話過泥,但只會去度你摸唔到or 捉唔到既地方,一伸手又立即走,咩原因? 點改善
承接想問多條。2. 佢次次出街冇尿all 都要夾硬滴d 尿出泥,我明佢係想俾其他狗知道佢出現過,但佢行1米左右又all一次,1 晚可以滴好多次,點改善?
一歳松鼠狗 食緊野掂佢會好惡想咬人 係咪無得攪 同埋成日係同一張地毯柯尿 但收左張毯佢又會去廁所柯 不過一放又柯
1. 唔帶散步唔識同狗Social過,首先佢要講你話先控制到佢,然後先可以係佢發惡既時候制服到佢,令佢重新學點同狗social

2. 你上繩佢走唔到你再摸佢抱佢,再比零食佢,唔食既話讚多d佢,比佢感受多d愛。理論上女好少行少少又痾,下次佢痾清左之後直接帶佢跑走
護食,都有幾種教法,睇你想用正向定壓力訓練,另外佢已經當左張地毯係廁所,張地毯有幾大,睇下可唔可以將廁板放係地毯上去,令佢習慣返係廁板痾
5歲半芝娃娃
去到狗公園淨係r人挽唔肯同狗仔挽有冇方法改善?
同埋一打風落雨就好驚可以點做
巴打點睇打狗?拍下佢既程度
唔肯同狗仔玩既意思係會打架?同埋佢驚果個程度係去到邊?
輕拍都係獎勵既一種,尤其係大狗,中意輕拍佢個身打狗係舊一代既教法,係有佢既功效,不過現代人接受唔到而且有更好既方法,所以開始被淘汰,原理同打仔一樣
又唔會
會行走 然後爬跌望住我
但之後嗌極都唔入番屋
用零食引佢都唔入番屋
好彩佢唔肯食零食,唔係仲大鑊,佢覺得你獎勵緊佢。其實你可以預先上左繩,佢每次咁樣既時候,你就拎起條繩chok一下+no,然後帶佢入房困佢十幾秒,冷靜左再放返出黎,反覆練習
唔會打架,如果有狗仔聊佢就吠同夾尾,淨係同松鼠狗挽,唔會主動同狗挽,自閉仔咁至於打風落雨就驚到係咁gu同震,耳仔向後夾到勁埋
咁冇咩問題,佢又唔係打架,佢只係有特定對象,冇咩問題,你驚佢因爲吠既話比其他狗既話,就係狗公園都上繩比佢同狗玩,一吠得太多就控制返佢,另外打風落雨果到你可以錄一段或者睇下網上有冇類似既聲,屋企冇人就播比佢聽
只係驚佢咁係聊交打遲早比狗咬都係上翻狗繩啦 唔該曬你
隻狗會食屎
佢食屎我見到會打同罵
依加個情況係 我在場 佢唔會食
我唔在場 可能行一行開 佢屙完 就會食屎
最近發現佢食狗糧會扭扭擰擰
佢食屎我會打罵 隻狗會唔會將狗糧同狗屎聯繫左 覺得食野就會俾人打?
可以點教
不過要注意,唔好避開同其他狗玩既機會
關事,係佢眼中果D係食物,佢唔明點解食野都會比人打。食屎既原因係佢消化系統問題,試下轉D纖維少D既糧。如果佢係你面前唔食咁你係佢痾完之後請佢食零食,再執左舊屎佢。
狗仔4個月大, 一興奮就會以為你同佢玩,又咬手又咬衫,癲左咁。
另外如果我著緊鞋綁緊鞋帶,佢好鍾意咬鞋帶,搞到著好耐鞋都未著到。
同埋無人係屋企兩三個鐘,佢會係咁係個欄入面撲。已經開左收音機同電視有D聲俾佢聽下。
有咩方法可以改善佢以上嘅行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞