[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
狗仔亂咬嘢點好?紙皮碎,紙巾碎,咩細粒嘢都拎嚟咬驚佢出街會吞咗啲嘢落肚
咁現時為止出街有冇執過野黎食
我發覺隻狗仔咬野係無得教,
唯有收好哂d野
最近覺得佢乖左

佢當左咬人係親切既表現
wtf, 但最近都好左少少,無咁大力
4個月大柴柴嚟 未出過街 喺屋企嘅情況嚟
睇下咩年齡
一歲之前係好正常,因為探索同埋牙痕
通常越大越少再咬
正確咁比玩具佢咬可以舒緩下
唔咬玩具
咬電線,咬衫,咬報紙,咬鞋
同埋佢好醒
佢一見到我就會停一停
4個月大搵野咬好正常
鍾意咬紙可以買D麻織類玩具
收起哂佢+set圍柵
淨係放返D玩具出黎就會戒到
試下
個半月大 法鬥
好中意咬手 腳 會撲人隻腳 成日俾佢kick親可以點教?
咬手 腳都係正常,可以參考下上面方法,或者上住繩黎玩,一有咬手就chok一chok,緊記BB唔洗太大力
撲人基本上唔理佢就得
佢大左就唔會kick到人架啦
我個隻狗唔會撲我因為佢知道我會打返佢落地
但佢認得其他人,邊個玩得就會撲佢仲會咬.
家陣我都廢事教佢,由得班傻仔俾佢咬
玩得咁開心呀拿
周圍大小便可以點教🤦🏻‍♀️ 想訓練佢喺浴室去 每日只會肯自己去浴室柯一兩次 其餘都係周圍柯 好似有啲想玩野
其實唔理佢就得,撲完得唔到想要既注意就唔會撲
因為佢習慣唔到,你困佢係浴室一排,佢次次都係浴室去就得
會唔會關我夜晚訓覺困翻佢入籠事?
關,佢會習慣左係籠痾
所以係要完全放佢出黎由佢周圍走?有時屋企冇人唔敢俾佢出黎 會困翻入籠 驚放出黎周圍柯佢有時會食翻自己啲大便
隻狗而家1歲多d
由細到大都好易緊張
門口有少少聲都勁吠
我行過去用手勢叫佢停會即停同企我後面
但我行開出面再有聲又會再吠..
試過叫朋友係門口整啲聲
我係屋企餵佢食零食都唔work
有冇辦法令佢習慣到?
你想佢係浴室痾就放係浴室,不過記得地板要乾,濕好易有皮膚病
餵零食你變相獎勵緊佢吠
想合作??
隻狗歲半,一直都識得入籠痾屎 (個籠唔鎖,平時佢痾完就出返黎)
呢幾日唔知做乜夜晚都唔入去痾屎,響地就咁痾,3日都係接近同位置,已經用漂白水去左佢陣味,都係響返差唔多位置痾,佢做咩事
我係咪要好似上面位巴打咁,夜晚困返佢入籠等佢習慣返,我果隻又係法鬥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞