[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
我都有事想請教下

1.我養咗隻松鼠狗大半年,佢依家差唔多一歲大,但屋企人一拖地同掃地佢就會發哂顛,要人抱住先唔吠

2.另外佢自己識去廁所,但好多時舊屎同尿未屙哂就沖返出嚟,有時連住舊屎未斷就跑出嚟
屋企隻poodle 6歲
帶佢去狗公園玩佢完全唔理其他狗
淨係跟實我媽
跑都唔跑
都冇跑但又喘晒氣
我媽一停即刻趴係到
我開頭都唔想用, 但見佢完全失控, 周圍Chok
聽其他狗主講, 買返黎試下, 點知第二次佢就勁醒目, 知道唔可以chok, 已經90%唔chok, 一chok佢知就會停
而家變相幫左佢乖

因為有上愛協既堂, 佢地話唔可以用chok chain
1. 佢以為係攻擊佢既武器你成枝擺係佢訓教個位等佢習慣同覺得無害
2. 邊行邊痾既意思?
咁幾好呀,有野要教
咁可以慢慢轉P字帶/布chok帶
thanks
接受左個袋咁佢係咪就唔會點衝個頭出黎架啦?
同佢太肥 想佢跳少d 可以點教
唔關事 佢想伸個頭出黎可能係想望風景
要知佢點解要跳先
1.等我呢幾日試下

2.個意思係佢入廁所屙緊屎尿時,會未屙清就急急腳跑返出嚟,整到淨少少滴到附近都有
thanks, 今日放工去搵下, 我都唔想傷到佢
我有隻柴犬2歲幾,都有幾個問題

1. 見到陌生人狂吠 其他狗又係 抱佢去同其他狗玩會驚到要走 成日係門口等人/狗行過 一見就吠人/狗 有冇得教?

2. 同親佢去街縛繩佢一定周圍匿 好多時要我哋出咗門口等佢出嚟再捉 縳繩時又咬人
縛完就冇嘢

唔該晒
1. 我隻野相反, 以為部dyson同地拖係玩具, 又有聲, 係咁追住黎玩同咬
咁你試下係佢痾緊既時候定住佢痾完讚同獎零食
1. 你要係屋企同佢上繩,一吠就chok一chok+一聲NO,然後帶佢去一間房困十幾秒,靜左就放返出黎,重覆練
2. 睇黎你地落街好有問題,令佢唔鍾意落街
1. 返去試下先

2. 又唔覺係 縛完佢又係門口等出街 出到去又冇嘢 不過佢出到街有啲時離遠見到車/狗會變咗拒否犬唔肯行。唔知關唔關事 我覺得佢真係太驚青

Anyway thank you晒
咁會唔會有d袋可以令佢舒服d又安全d
通常佢隊完個頭 一陣就成隻跳出黎
同佢試過幾種袋都係咁
佢跳上床同梳化
好中意企高用隻爪r人拎野食同r門
醫生話佢膝頭有d移位 想佢企少d
可能真係太驚,但係唔肯上繩係咪玩野咋
有隻好似太空倉咁既背囊,有個窗係後面
R人依D你唔理佢就得
有試過嗰種吖
佢完全唔得
同最近好鍾意喺正尿布隔離去廁所
去完再喺尿布滴幾滴
條友會目露兇光....然後就㗅..跟手幫佢縳頸就咬.....不過冇出血 係隻手凹咗少少 有時又會冇嘢嘅 不過10次有8,9次都係咁
唔得既意思係係咁r窗?
廁所要穩定一定要用圍柵教
咁係堅惡雖然唔知點解但係可以教,為食嗎?
我果隻King Charles都係鍾意咬野話唔聽
上床趕佢落去又係照上,焗住圈養佢
服從性好低,對食0忍耐
我上網睇好多都話King Charles好難教
隻大狗如果行近我間房隻細狗仔就開始發癲不停叫
如果我咁岩坐咗係隻細狗仔隔離佢發癲嘅時候會無啦啦咬埋我
唔活潑
其他poodle成隻電兔咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞