[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
你見得多過佢主人唔等於係佢主人,加上如果伸個頭出窗就教到咁我可以節省好多,原理就係隔住個閘/窗就算隻狗幾惡你都唔驚,同樣隻狗都係咁諗。
你可以從佢地既行為分別到,例如最簡單既就係一隻狗見到陌生人都完全冇警戒性,仲會完全任人玩就係屬於服從類,依種性格係極易教,基本上可能唔洗點教都可以好乖。
就咁聽吠聱好難分leader,仲要睇埋當時行為,例如有冇一隻係行頭

請問支配、膽怯、神經質又點分?
就花園果兩隻,成日瞓果隻好少理成日吠果隻,不過有時成日吠果隻衝去喪吠途人果時,瞓果隻都會跟吓佢去吠兩吓;有時候屋內隻狗仔吠,花園成日吠果隻會跟住吠(通常係主人喺屋企果時會係咁),屋內狗仔似係leader多啲?佢哋隻隻都好似好獨立咁⋯⋯

支配性既狗對外來既人/狗會有警戒,面對新人/狗都嘗試令對方馴服,嚴重既就係會咬人。
膽怯即係好細膽,成日夾尾行,都事物好敏感,例如車聲,見到人會唔想同佢有交流。
神經質(又稱活躍),成日好興奮,好中意玩停唔到。
有機會係吠先果個係leader,但係都有機會佢只係因為驚

佢好少夾尾,咁應該係支配型?一般點面對呢類型嘅狗,點同到佢做朋友?
同其他類型嘅狗又點做到朋友?
我見過佢大力狗衝撞開主人,衝出閘走出街
連主人都撞得開,好勇猛
有時我無聊想聊佢傾計,佢只係擘大口望住我同打圈踱步,唔知點咁......
面對依種狗,其實你唔理佢佢又好少會搞你,最多聞下你就算,除非佢強勢程度爆燈或者痴左線,除左咬就乜都唔識。
細膽狗你要慢慢黎,老套d講要用愛感化佢,令佢相任你。
活躍既佢好中意陪你玩,實做到好朋友。
佢衝閘係因為佢從來冇出過街,佢對外面既世界好好奇,而且冇教過。
Btw巴打你真係好得閒 悶到想同佢傾計
請問巴打,新養哥基狗狗好活潑,成日想撩屋企既大狗玩,又會咬佢地啲毛,又玩到好癲,
點樣可以制止佢令佢唔好咁興奮?因為有一隻唔太likey
有隻會同佢玩到忘哂形,驚佢有日失控就大件事同埋唔知會唔會影響佢社交
仲有成日同狗玩玩下唔服輸係到吠 驚佢太巴渣 點樣可以改善? 謝謝
佢幾大?年齡太幼小教唔到,不過當有一隻唔中意就會警告佢,應該問題不大,唔會話玩到忘形,攰就自然會抖。不過都要帶去落街同其他狗玩,好多淨係同到屋企果d狗同唔到出去玩。我唔覺得佢係唔服輸,會唔會係想繼續玩咋?
大約三個月,可能係想繼續玩,有時又會對住人吠,咁我應該唔理佢定大聲殊佢?仲有係咁咬人手指雖然係bb但啲牙好尖,好痛
已經有禁佢條脷同撩喉嚨位,仲再接再厲追咬求巴打賜教
依個年齡好多時都會牙痕咬手,你可以同佢玩玩具令佢轉移落玩具到,另外佢吠你係可以殊佢、no佢、喝佢都得,睇你自己個人喜好
冇野做又推一推先
屋企有兩隻狗
一隻鬆獅(養殖場救返黎大概7-8歲)
一隻哥基(7歲由細養到大)
鬆獅佢平時會出露台屙屎屙尿,呢半年開始有食屎既習慣。佢一食試過打佢個嘴同話佢
哥基我懷疑有分離焦慮症,屋企冇人就叫到好慘,好似比人虐打咁,但係屋企明明已經冇人
另外佢識入廁所屙屎屙尿,但係有時我地出完街返黎佢就突登屙係廁所門口
以上情況可以點改善?
近依半年有冇轉過糧?
你地返黎果陣佢個廁板有冇屎尿?
好似有D離題 但都想問一問 點先可以令狗狗唔好周身郁同逃走 俾我剪拍甲同洗耳
有一排轉左減肥糧,但係真係好L貴,好快就轉返之前食開既糧。
廁所一時時有佢d屎尿,基本上係屋企我地就即刻清
我地係屋企既時候佢係識屎尿同時去
屋企冇人就一時時做到,一時時就其中一樣係廁所,另一樣係廁所門口
完全唔離題呀,佢唔咬你既話就捉實就得,每剪一隻指甲就比零食佢讚下佢,洗耳仔都係
隻狗食完野唔俾我地抺嘴,一拎紙巾開始惡,可以點教
食屎果到買D消化酵素比佢,有機會因為老左消化系統冇咁好
有D狗唔會係同一個位痾,所以你地唔係屋企冇人清就會咁,而有時得係因為佢未痾另一次,或者佢仲接受到個程度
淨係抺嘴?其他野都好乖?
咁佢會唔會咬你?唔會就照抺
BTW點解要抺嘴既
佢都有係咁咬我隻手架 但唔係發惡個種咬
唔痛鬧下佢就啦,唔縮手就嬴
隻芝娃娃領養返黎 係同屋苑一個家庭唔要
佢好親人 乜人都親 係街有人叫佢個名就跟人 又痴係D唔熟既人腳邊
有另一個家庭好鍾意佢 佢會上人地到過夜 落街見到果個家庭就衢埋去
但佢訓覺會同我一齊訓 有少少痴又唔係太痴我
有咩方法可以令佢出街/係屋企聽我叫佢 然後死過黎 聽多D佢依家既主人我講野
首先你養左幾耐先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞