[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
想問下我有隻細芝娃娃,
唔同普通芝娃娃,, 佢又靜又細膽唔吠
已經每日都有同佢落街, 行過見到差唔多所有狗, 就算細隻過佢, 佢都會笠哂水DUP低頭收哂尾行埋一邊, 一路行一路回頭裝下睇下對面隻狗會唔會過黎
因為佢已經差唔多12歲, 佢由細到大淨係好細個果陣同過一隻狗一齊住左一排, 之後咁多年都冇同過其他狗玩, 而家屋企有個bb佢又會醋, 個bb行埋去佢就會吠個bb, 有時佢地兩個會鬥嗌
其實我都好想佢可以同其他狗一齊玩, 接觸下草地, 都試過帶佢去同其他狗玩下, 但係一放佢落地就笠水, 人地行埋黎聞下剛開始佢都會聞返人地但係聞聞下佢就會跑走或者吠返d人地

想問下有冇方法可以令佢唔好咁自閉呢, 佢成世仔都淨係痴住幾個人, 朋友上到黎佢都唔會理人, 男朋友已經算係唯一一個一黎到佢就會痴住既人
主要問題就係佢冇同其他狗玩過,但係佢已經12歲好難教
如果佢唔咬人既話就逼佢接近多D其他人,例如比朋友抱佢多D
每一個人
上住繩練,佢縮果陣唔好比佢走,但係唔洗強行咁摸佢,遞隻手比佢聞,肯聞或者唔吠就獎勵佢
想養鬆獅,鬆獅係咪好難教?
都係架,固執+蠢
佢會唔會抗拒到咬人?
咁可以捉佢塊面滴,動作快d唔好就得,滴完記得讚佢同獎佢
如果比野狗追可以點做
係咪唔跑得?我一跑佢地追住黎吠
唔好跑,正面望實佢
然後慢慢退後
咁你可以用綿花呃佢,放係佢耳仔再趁機滴藥,都係滴完要獎
歲半男哥基
1. 佢平時係唔會吠,但一聽到話「落行」再落繩就會尖叫同吠,係𨋢入面只會細細聲叫,但一開𨋢門/有門開個啲地方就吠到痴左線。隻死仔把聲又大又尖,打佢patpat會吠返轉頭或者有想咬人嘅動作。依架淨係得「連」住佢個口先控制到佢,想問下要點教佢吠到唔想帶佢落街
2.見到其他比自己細嘅狗就吠人,比自己大嘅狗就走人,一見到有狗就要帶佢跑走搏佢睇唔到,如果見到佢就係咁吠,試過跪係到夾住佢要佢sit或者打patpat同樣係會吠返轉頭或者有想咬人嘅動物
唔該曬
*一聽到「落街」
驚然後走,都未必關你事既,不過唔好偷襲
1. 佢聽到落街開心所以吠,令佢唔吠既方法就係令佢唔好咁興奮,簡單d黎講就係換p帶+適當既服從訓練

2. 你要帶佢去狗公園先真正知佢有冇社交問題,就咁吠既話你解決左問題1,就易控制好多
隻狗呷兩隻貓醋成日見啲貓有得抱佢又想跳上人大髀
唔抱就嘈,但佢係一隻中型唐狗
同埋佢太鍾意我老豆,次次老豆返黎都興奮到癲左咁吠,叫唔停
推佢入房會冷靜返,但已經日日咁做左一排,老豆返黎果下佢都係要吠
爸打有樣野想請教
我隻唐狗仔訓教個陣我摸佢
摸摸下佢突然抖氣越黎越快,有少少似抽促
跟住我即刻想拍醒佢但佢完全冇反應
後尾抱起佢佢開左眼,但擺佢地下軟皮蛇咁訓係到
之後再抱多兩下佢好似先完全醒左
行得走得完全冇事
上網睇過好似係發緊夢深層睡眠?
未帶佢打針睇醫生,準備帶
我隻狗鍾意搶嘢食
手攞住嘢食,或者枱面有一行開佢就即刻跳上黎搶
話極都係咁
試過打下佢
係咪訓得太舒服, 所以先會咁
希望係 開頭嚇到我差d帶佢出去急症
爸打有冇試過?
老豆太錫佢,一見到佢就開心到不能自拔,叫老豆教佢基本服從就就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞