[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
養左隻唐狗半歲度
由一出世就攞返屋企養
但由細到依家都成日奶人同咬人(細細力)
有時一返到屋企佢就係咁撲人同咬人隻腳
點搞好
有時朋友黎食飯 佢會un人
或者啲朋友會驚狗
想佢安靜係入面三 四個鐘咁
有得搞,方法有幾種,比個最簡單既你先,將一餐分兩份,第一份食完即刻帶佢落街,落完再食第二份,驚食完第一份上唔到繩可以事前上左先
咁你試過咩方法
3個月唔識好正常架
佢牙痕或者貪玩咬,佢一咬你就㩒佢脷底,㩒到佢縮為止,唔縮即係你唔夠力
隻狗食野好急好急 點教好 同埋每一日夠鐘就係咁嗌人比野佢食 係咁跑黎跑去 又係咁拎隻手叫你 好煩依個有無得教?謝謝
佢幾大 個籠幾大
大口
右邊個隻 個籠二尺半好似係
型到。
脷底即係邊一面?
唐狗女5個月大,有時會un 自己張床,咩料
1歲零3個月大西摩仔仔想教佢出街唔好扯繩同唔好撲,我明白佢撲係因為開心同興奮想撩人玩,但真係好容易嚇親人
巴打 想請教下你 我隻狗狗既情況

1.會護食 仲會因為護食咬人 一有野食就好激動

2.公園無人無狗先敢放繩 雖然間唔中叫佢會識番黎
但係一有其他人或者狗狗出現
佢就會完全失控 叫極唔番
仲會嘗試去un其他狗狗 (細個已經絕左育)
所以唔敢比佢同其他狗狗玩
想佢可以係啲草地自由跑下都唔得

狗狗細個果陣應該係屋企人太寵佢 寵壞曬
有時佢一做錯野 佢就走去我屋企人度lay埋 再吠我
我隻哥基5歲幾。係街見到大貨車同輕鐵果啲車會勁搶繩同狂向車吠。只要格車發出好大嘈音就會狂吠同想沖向車到 有咩方法改善到?
我隻5個月唐女都係咁, 佢撲我明係貪玩, 但佢越來越大隻, 有時會嚇親街上面既人, 到時就麻煩
佢每日食幾多餐架
做呢行好唔好搵?
2餐 每次差唔多時間餵 佢自己會埋位係咁係到嘈 跑 拍地
右邊果面,可以禁入D令佢想嘔好辛苦咁
唔該巴打
返去試試
屋企有3隻狗 返工時間屋企會無人 有1隻會成日咬野 搞到其他都一齊咬
仲會成日屙少少尿 然後LAM返 有無解決方法
求教

(1) 屋企兩隻狗一聽到出面有聲 或門鐘聲 就狂吠
有一隻背脊d毛會棟起哂
我地出哂門口 兩隻就會keep住吠及悲嗚到有人返黎為止

(2) 平時落街好鐘意撲向人度 又會random咁吠人

上過spca既班 但都係唔知點幫佢地改
UN野可以係因為佔有慾,5個月大你可以喝止佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞