[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
多D照顧佢例如餵佢加水
放佢出黎玩果陣上條繩,一咬手咬腳就chok一chok佢
比條片可以參考下
https://www.youtube.com/watch?v=rgTyxBCCZOE
你可以試下,但係作用唔大
因為隻貓都會自己走
岩岩接左隻poodle岩岩返左屋企幾日 但佢一見唔到人就開始吠 應該點搞
幾大?
如果3個月以下就好正常,要陪佢多D
依家岩岩3個月 咁要點先令佢安定落黎? 聽日全晚訓左係佢隔離 就一晚訓天光
可以咁做
但係都要比少少時間佢習慣獨立
如果唔係佢會長唔大,成世依賴住你
咁應該點做會好d?
夜晚可以陪佢訓
朝早做自己野,例如返工行街
臨出門口可以比件你唔要既衫
等我試試先 唔該曬師兄
咁其實我如果有個圍欄圍住佢有影響?
今日又狂吠我阿爸,我阿爸掉波嗰啲同佢玩佢又唔玩喎,
老豆但一行就追佢腳吠,企喺度又趴低吠佢,又吱吱咁叫又想咬下佢腳,
但老豆一坐低隻狗又趴低佢腳邊咬骨,又安靜返啫係想點隻狗又唔肯玩
佢仲未識玩波架,依家佢係鍾意有咬口既野
同埋係好難理解到bb想點,佢個世界係充滿好奇同玩,同人一樣
佢依加又變咗 大便識入去柯 而小便就大部分周圍柯
即係有時都痾中?
係 好奇怪 日日都係咁 一半係周圍柯 一半係柯啱地方
即係佢其實冇定點廁所,本身就係周圍痾
咁要點教
困佢係浴室到住,唔出得黎,去到連續一個星期100%中先放返佢出黎
即係全日都唔出得黎?
係,感覺係唔好
但係最穩定既定點廁所係咁教
唔忍心就比錢去狗場寄養訓練,或者改做屋企唔痾落街痾
佢未落得街啊 啱啱先打完第一針 定其實我由佢 等佢齊針 訓練佢落街柯好過

我建議係狗一定要落街
一隻有習慣落街既狗唔會係屋企痾
亦少d行為問題
相反唔落街既狗通常都有好多行為問題
5個月柴女最近一星期有時開餐食糧嗰陣會望住人對腳跟住會吠,仲會想咬咁
之前係食嘢就咩都唔理食晒為止,而家有時係食下停下吠人,係咪有啲護食?
之後食完又追腳吠同咬,點解決
似係有D
試下佢食食下收佢兜睇下有冇事
驚比佢咬可以用毛巾包手做保護
佢今朝都係咁,擺低唔食係咁吠,用手餵俾佢又食
琴晚就試過收佢兜佢又等你擺返低嗌ok先食,擺隻手喺佢個兜隔離阻下佢佢又照食喎,但個人一企起身佢就開始吠
食完會發癲咁追住隻腳吠同咬,琴晚用玩具引佢都叫玩咗下冇事,今朝直程玩具都唔玩照吠照追腳咬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞