[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
佢比你嚇我太西利,我建議暫時唔好擠肛門線住,等佢習慣左其他野先
1. 你果隻唔慣抺腳,特別係前腳,不過佢唔咬既話就照抺,抺完再獎下佢,過左抺腳依關先,好多狗都唔中意剪腳甲

2. 都係啦,唔咬就照抺,另外可以試下用紙巾包住D零食比佢,比佢望下同埋令佢覺得紙巾無害,有過陰影難搞D,要強硬D要佢接受多幾次

其實我覺得狗係唔洗剪腳甲,我自己養狗從來冇剪過,佢平時行街會磨平
咁樣好嚴重,佢面對所有問題都係用咬黎解決,依類case要個主人比佢更強勢先得,要惡過佢
係,唔可以積太耐
想問有隻7歲金毛
到依家一見到陌生人同狗都會撲上去
點訓練好
呢兩輪都冇擠啦
多謝巴打先

我隻唐狗女3歲 係收養既

佢以前幾個月都係生活係啲石灘,所以好細膽,有咩聲或者我地家人買左啲新傢俬,啲大型紙盒佢見到都會驚

出街更加係細膽,每次都會瀨屎瀨尿,所以每次都幫佢包嬰幼兒尿片,佢到而家都未克服到,驚到震曬 眼圈紅曬

可以點幫佢克服?
想問下 當我帶d朋友黎屋企 我隻狗就好惡/驚 係咁吠佢地 通常我就禁住佢個嘴 然後比佢地聞下客人/叫客人摸下佢 我點先可以令到佢唔好再吠人 因為佢次次都嚇親人 依d係咪教唔到? 但我隻狗出街見到其他人就唔驚
我要點樣表現強勢呀? 佢癲起上黎乜都唔驚 淨係一味會反抗跟住不停想咬 通常去到呢個地步 全屋得我一個敢埋去 但我埋去既前題都係佢帶左口罩同埋已經上左繩 有時佢會癲到吊起左佢少少 佢都唔會放棄反抗 呢一年一直係咁 好鬼大壓力 仲要我係第一次養狗就面對咁樣既情況
你預好個距離,佢一衝就揸緊條繩,等佢自己自chok
試下用下你d方法先 唔該巴打
btw第二隻金毛咬到我老婆聯左九針
可能真係要好似佢主人咁惡過佢先得
咁佢驚得黎跟唔跟你
地盤主義問題,你地係屋企既時候落繩,有朋友上黎一吠就chok佢一下加no,然後拖佢入房閂門困住佢,過左大約十幾秒佢應該冷靜左,先放佢出黎,你可以叫你朋友重覆禁門鐘,再吠再重覆一次,做左4,5次左右應該就唔會嘈
你要一手揸緊佢上頸,唔好比佢郁,一手托住佢胸骨,強行反佢肚,再禁住佢唔好比佢郁,等佢冷靜左先慢慢放,難道相當高,建議係捉佢頸之前用毛巾掉去佢到遮佢視線,同埋係捉到頸之後點反抗都唔好鬆手,捉住到上面理論上佢點都咬唔到你,所以唔好怯,一怯就輸成世
好 我試下先 但點解平時番屋企禁門鐘佢會係咁吠 但唔禁係門口講野又唔會吠
因為佢知禁門鐘先代表冇人要入黎
嘩 好鬼高難度 唔該你先
搞唔掂等我黎
歌基狗
平時如果我一個人係屋企佢唔會點吠
如果有第二個人,如家人或女友係度
佢會吠多好多,我同女友坐係梳化睇電視會無野既
但其中一個起身去廁所或斟水佢就即吠,仲追住黎吠

一歲領養,依家五歲,呢個行為一直無變過
佢淨係當你係主人,其他人佢都覺得有敵意,有冇試過女朋友帶佢落街同餵佢
每次有人撳鐘 隻狗唔理三七二十一都會吠
如果有佢唔熟嘅人嚟屋企 佢會𥄫實嗰個人喺度做咩
會跟住佢 嗰個人入咗廁所 佢會吠 話比我哋知
有啲人話咁樣有警覺性幾好 起碼有賊入屋
隔離左右都知 之前有個人喺我哋門口鬼鬼祟祟
隻狗喺度吠 嗰個人都走咗
但有時吠到好煩 好想佢靜啲

有時等𨋢 或者搭𨋢 啲人喺度講嘢好大聲
佢又覺得有危險 喺度吠 但好易嚇親人

應該點算?
你要控制住返佢,你睇下佢會唔會聽你話,係唔想佢吠既時候制止佢
請教一下,自戒奶拎左返黎,唐狗,6歲
男仔絕左育,由細到大都好細膽
小小聲就會驚到搵地方縮埋
帶佢出街,出去果陣無問題,但返企果陣會狂扯繩,想衝返企,請問可以點做?點樣令佢會定d?扯繩扯到手痛求指教

P.S. 佢出街完全唔食野
可以試下去街果陣同佢一齊跑,一方面放佢電,另一方面狗係跑既時候會開心,令佢忽略身邊既影響
有,當又得返女朋友同佢係屋企又會無野
總之唔可以多過一個人同佢共存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞