[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
逐步逐步黎,慢慢咁擴大佢個圍柵,擴大少少又觀察佢一陣,見到佢100%中再擴大
其實都冇話邊個狗種特別易教,不過狗女會乖d就真既
幼犬開始既話,首先令佢分開痾同訓既地方
隻狗7歲大,仲未識喺廁所屙屎屙尿只係間唔中會喺廁所屙。平時亂屙會鬧佢,喺廁所屙都會讚佢,但佢都係唔識固定地方去廁所如果喺佢想屙屎屙尿個陣抱佢去廁所佢又會走左去,想問下有冇辦法解決
學習能力開始下降,不過都可以試下既
用圍柵圍住廁所、床、水,唔好有其他空位,逼佢係廁所到痾
咁樣維持兩個星期
平時隻狗多數係圍栅入面(好多塊一格格好似網咁樣組成個種圍栅),入邊都係有廁所、床、水嗰啲,但佢會照對住出面屙尿。
其實一直想俾佢自由喺屋企活動,但而家就因為佢唔識自己去廁所所以淨係有人係屋企睇住佢先會俾佢出嚟
佢係企係到痾?咁你塊廁板係咪L字板或者有柱?
係呀男仔黎,廁所係L字板
你加我TG影一影個格局睇下,可能係擺法出問題
搬咗屋後我隻狗(5歲女)唔係好敢痾尿咁,點樣可以引到佢痾?依家佢一日痾得一次,好擔心 未搬前佢係識定點痾,亦好正常,痾完就自動嚟等獎勵嘅零食
我隻法鬥仔5個月大,兩個半月返黎關係圍欄好快就學識左去廁所。4個月大見佢小便9成準,大便7成準,就係屋企放養,但佢準繩度愈來愈差亂咁痾,以前學去廁所我有用誘導劑,想問下點可以令佢去準返?我一見佢去啱已經係咁讚又俾野食
五個月哥基女

1)開始有護食問題
第一次出現係四個月大,佢食完嘢之後我即刻收返個兜比佢低聲烏+輕咬左一啖

之後佢食完嘢我都會等多一分鐘,比佢知道我係想收個空兜唔係搶食物

最近開始嚴重左 我行近佢已經開始烏+吠

但轉用手餵佢又無問題

2)暫時出左街5、6次,出親街都唔願行
行兩步就坐低唔郁,等到有車經過先肯行
再行兩近步就坐返低 無限loop
又或者本身行緊 有車經過佢就加速狂奔追車+吠
試過用零食引佢行 佢完全wfc
用緊頸圈
唔是玩嘢,認真貓可以join嗎?我隻貓性格差到冇人有,只係蝦我一個

幫幫手拯救下我
搬左幾耐,新環境狗要重新適應
都係入返圍柵,但係要十成準先擴大,最後拆圍柵
1. 一開始做錯左啦,佢護食唔可以妥協架,只會越黎越嚴重。依家開始轉用手揸住個兜餵,餵少少又拎起幾秒又再餵。

2. 要轉用p帶或者半chok依類有少少壓力既帶,chok果陣要輕快,快chok快鬆唔係拉狗
雖然唔太在行,但係佢點蝦你
多謝回覆
仲有好多嘢想問 加你tg ok?
我隻貓係仔嚟,做公公之前佢當我係佢老婆

做公公後冇當我係交配對象,但相反每逢想撩我玩會咬我,係大大力咬落嚟陪佢玩,咬到你肯睬佢為止

一係就追住你小腿做目標,追到之後一啖咬落嚟

我一摸佢又咬,我瞓教又跳上我張床到想捐入張被咬我。

如果我鬧佢 佢即時發惡鬧返我同準備攻擊我。。。。

但隻貓冇對屋企任何一個人做出以上行為

相中係撩玩發嬲相
搬咗一星期咋,見佢成日忍住好慘咗,依家佢肯痾就由佢,無限定範圍,不過都仲係一日一次
緊係得啦
好得意
雖然我都唔係依方面既專家
但係點睇佢都唔似係同你玩,一開始已經想攻擊你
無限範圍反而唔好,set返個圍柵或者限住佢空間先
等佢慢慢適應
開頭有限範圍俾佢,但佢成日喊扭計要出嚟 限咗都係無痾
慢慢會習慣架啦,唔洗太擔心
佢痾果陣讚多D就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞