[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
岩岩養?
方法係岩,一係就你手法唔岩,一係就半chok對佢開始冇feel

但係唔好打,冇乜用
通常都會依 好少玩,你點覺得佢係玩緊
養左年半 佢對d好細微嘅聲音好敏感 例如樓下跌左野 但岀街d貨車又唔會驚
淨係屋企先驚?出街唔驚?
係呀岀街超興奮 所以覺得佢好慘 晚晚喘氣
另外佢極度怕陌生人
如果驚既程度未去到咬人,就比多d機會佢接觸唔同既人,可以帶佢去狗公園

我諗佢係屋企覺得冇安全感,你試下開收音機比佢聽,同埋對住佢表現得開心d
但夜晚訓覺點樣可以有安全感?平時冇人喺屋企我都開住電視
陪佢訓
我養緊隻2歲半哥基, 有個小問題.

有人喺屋企時, 門口一有動靜就鳩叫鳩吠. 就算食緊飯飲緊水都會一邊食/飲, 一邊吠.
但冇人喺屋入面時機本唔出聲, 除非門外面真係好嘈同嘈好耐先會吠幾吓.
有冇得搞? 有時半夜點幾兩點, 隔離屋返屋企佢鳩吠真係俾佢嚇死..
係屋企同佢上繩,門口有人經過一吠就chok一chok+一聲NO,然後帶佢去一間房困十幾秒,靜左就放返出黎,反覆練習
THX. 我試下先~
佢係訓喺我地床邊喇已經
平時我會唔建議狗同人係同一張床,不過你依個case例外,你地可以間中比佢上床訓
帶左奸妃返屋企一年多,12歲混種
想睇下點樣令阿姐唔好無啦啦半夜三更挖牆...❨佢係單手挖,手攰再換手繼續❩
想隻狗唔好再跳上床或者跳上梳化
買左狗樓梯但無咩用
佢之前椎間盤突出癱過
而家好番但佢又跳跳紥
好驚佢遲啲又黎多獲
12歲唔建議點教,不過可以睇下佢對住咩挖,如果佢對住自己隻床挖,即係話張床唔舒服
就係唔好比佢跳到上黎,佢一係梳發就推佢落去
但有時全屋訓曬 睇唔到佢
依家係去到有人就唔上,冇人就上?
有人既話佢會唔太敢上,有時會叫下想人抱佢上
如果無人理佢佢都係會直接上
通常我地會放番佢落去
但無人睇佢既話就一定會自己跳
養緊柴9個月, 佢7個月果時開始唔喺屋企柯屎柯尿 淨係出街先柯, 有咩方法令佢可以喺屋企都去廁所 唔想佢成日忍尿
咁佢本身有冇床?
定點廁所要用圍柵教,困住佢逼佢係廁板到痾
6歲松鼠 點樣可以幫佢戴狗繩 佢一戴就好驚同會發惡 可以點解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞