[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
地盤意識太大,覺得地位高過主人
咁應該點做?可以tg講?
訓練上可以由散步開始,要佢係你隔離或者後面,係你lead緊佢
下一步就係係屋企上住繩,一吠就chok+no,然後帶佢入一個密室困十幾秒,靜左再放返出黎(搵人幫手係門口禁鐘不斷練)

另外心態上唔好咁縱佢就得
三個月左右大嘅柴犬,前幾日帶返屋企,
凌晨喺籠成屋瞓晒嗰陣會嗚嗚嗚好似狼咁叫,有冇得解決?
都有,最近佢大個仔左,咬小左人,但就有小小object guarding,明知咬左唔拎走得既物件會俾我話俾我罰,都會照擔走
你係佢附近訓,比佢望到你
再嗚都唔好理佢
最好搶走佢,唔係會越大越衰
柴b搭單一問,一放出籠就興奮到停唔到,又咬手/腳,有冇方法令佢出籠冷靜啲?
開始上繩同佢玩,一玩得粗魯就chok下佢
都係唔多冷靜周圍衝,衝唔到就咬返繩
平時少出黎所以一出黎就會咁,再D大唔洗困籠就唔會咁
咬繩都係,一開始係唔慣所以會咬
想狗狗佢係返屋企痾 之前係用狗籠做廁所
佢大左急尿勁左 用埋出街佢鐘意左右兩邊行 點可以教死佢係我屎旦一邊行
佢會行我前面
見到其他狗就停,或者兜路

如果對面隻狗沖過黎,佢會吠
有小朋友行近佢 仲會好惡添
成日咬鞋/拖鞋應該點做?
幾個月大已經咬到好大力好難拎返
巴打 我隻哥基女十一歲 以前流浪過 鼻仔有疤痕(唔知係唔係俾啲狗蝦)到而家一落街散步就會係咁吠啲狗 叫極都唔聽 即使係好遠見到啲狗 我已經即刻喝住佢都冇用 我又試過佢見到啲狗嘅時候餵佢食嘢但係佢都唔食 可以點教
唔帶佢落街佢忍唔到就會係屋企痾,不過我唔建議
出街左右衝既話態度強硬d就得
要知佢係咩原因而吠先解決到
教定點廁所要用圍柵教,逼佢係指定地方去,再慢慢擴大
所以就要佢跟返你,依家係一隻唔識做領袖既狗逼佢做領袖,所以佢就會咁
幾個月大係好鍾意探索,覺得果樣野好咬就會係咁咬,所以通常都會限制住佢活動空間等佢過度左先
我隻狗由BB開始養, 依家6歲
冇人埋到身, 唔掂得, 家人已比佢咬過幾次...
每次接近佢都係玩命...

試過交比訓練師, 點知訓練師話太惡攪唔掂
仲要返到屋企仲惡過之前....

可以點TT_TT
咁要點令佢跟我行呢?
但係連放佢出嚟玩嗰陣成日去搶人地著緊嘅拖鞋/褲,咬到腳好痛,想抱佢/拎返啲玩具又咬手
咩品種?極少數連主人都唔認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞