[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
我隻貴婦混哥基狗,大約歲半。平時好鐘意跳高撲人/好遠衝向人大力撲人。平時有朋友嚟屋企睇佢,佢就會好熱情,不停撲嗲朋友,然後唔理我,無視我制止佢撲人嘅指令。

平時都好乖會聽我話,聽指令,係興奮同有新朋友個時就失控。

同岀街會大力亂衝搶繩,完全拉停唔到佢。

咁樣應該點教?唔該!
有無具體少少嘅例子?
點樣控制住佢?
咁屋企人呢?你唔係到屋企有一個/兩個人會點
出街要用反向練習,即係佢一搶就反方向行,唔洗提佢唔洗比準備佢,要佢注意力放返係你到先
屋企撲人都可以咁,朋友上黎之前上繩,一衝就企硬唔好比佢拉到
可以係屋企上繩,有繩會易控制D,長期擺佢係你身邊,唔好比佢跟住人,佢吠既話就chok下條繩或者用手篤佢條頸
幼犬糧 avp金色
一樣,有一個人就會好正常,多過一個人就會勁吠
可能講一句野都吠,坐坐下起身行步路又吠
雖然未證實,但係我覺得食有蔬果成分既糧係會令佢食屎,因為纖維性既食物比較難消化
兩歲松鼠仔

由細周圍痾尿痾到大 軟硬兼施過 係咪冇得改?
咁有冇話先後次序,即係假設你係第二個入屋既人,咁佢係會唔會吠你,會既話就係另一樣野,佢係屋企既大哥,要霸佔哂所有人,總之有另一個人係到佢就要宣示主權
無先後次序,所以覺得好奇怪🤷🏻‍♂️
軟同硬分別係咩方法
有無方法係放繩果陣狗狗會聽到你某d指令識返黎
我老豆就自己訓練隻poodle(其他人已經養左四五年老豆兩年前拎返黎,極痴我老豆),隻poodle聽拍手會識返黎,但另一隻史立莎養左好多年,成舊飯咁,條路無人阻佢都識返黎,一有好多人係附近佢就會驚跟住亂咁走愈走愈遠
即係本身冇事,你一返屋企就吠另一個人?
其實唔關返屋企事既
只要屋企有兩個人或以上,佢就會對我地既動作好敏感
無論我地講野,起身,佢都會吠
多左野影響就緊係冇咁穩定啦,一步步黎,冇人果陣得就試有少少人,再得先再上
巴打我telegram左你啦,唔該🙏
真係要親眼睇下
屋企有2隻柴犬,A成日走埋去故意轉身用個屎忽撞埋去B度,搞到B發脾氣。想問呢個行為係咩原因同埋可以點阻止?
A想撩B玩,你想阻止A撩佢玩定B發脾氣,前者就難D,後者就要睇下佢發程度去到邊
有試過去廁所痾就獎嘢食
痾門口就打
亦試過拎紙巾索尿放係廁所 但個試仔食咗張紙巾
B本身好乖 接近0脾氣,係每次A行埋去用個屎忽撞佢就會發
我知係想撩玩,但好鬼衰故意用屎忽撞佢個頭
得第一樣係岩,其他都錯哂,想教到好隱定一定要落圍柵教
咁會唔會真係咬到流血?
咁又唔會,想問下有冇方法阻止佢用呢種方式撩玩?
定還是佢性格係咁pk冇得改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞