[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
佢一痾就瘋狂讚又獎零食,但始終佢周圍痾我要抹地,佢唔知係咪都明白自己製造咗啲麻煩出嚟,會一直唔出聲喺隔離望住

一般要幾耐時間去適應新居?我隻狗又特別細膽好彩佢無分離焦慮
係咪以前痾錯左有人鬧過佢?
set圍柵教返佢定點廁所先會穩定到
都可能係,佢試過痾喺床跟住俾人鬧

好我試下限返佢先
狗狗上星期絕育 近呢幾日不停亂痾尿 仲痾係自己張床 全家人出門口發脾氣又亂痾 但便便佢又識返去廁板
請問關唔關絕育事 又或者因為成個星期無出過街散步
成個星期冇出街佢唔係屋企痾仲可以去邊到痾
識去大都唔一定識去小架
但佢平時唔出街小便架 去廁板小便
身體分泌唔同,環境唔同係會影響到
最壞打算係重新教過
我隻狗有分離焦慮
明明識去廁所痾 但老豆一唔帶佢出街佢就一定會係廳正中間到痾
請問點樣可以改善佢呢個壞習慣
鬧又鬧過 佢平時痾啱都比好多零食佢
但佢係特登發脾氣先係廳到痾
同埋明明以前都好定時每日去2次
宜家無啦啦零晨多左次 好準時會自己起身嘈醒我地叫我地開房門(佢識得唔係房痾)
唔知咩事 會唔會減得番做2次
唔該哂
只要係屋企既時間唔點理佢對佢冷淡D就可以解決到分離焦慮
但係要成家人一齊做,既然佢凌晨會痾一次咁不如唔比佢入房或者開少少門比佢自己出去,唔洗下下自己起身

至於痾多左既原因有好多,年紀問題、地盤主義、學識左係屋企痾冇必要忍
係屋企反而係佢唔點理我地 趴係地瞓足一日都得 但如果我地入房閂門唔比佢入佢就會嗚嗚叫再發脾氣亂痾 好痴身
其實佢唔係發脾氣,只係佢亂痾完你地會鬧佢,某程度上佢覺得成功吸引到你地注意
隻狗成日吠隔離屋親戚 佢地一經過就吠
打開門又好nice同佢地玩
點樣改變到呢個情況?

另外隻狗長期都好易好興奮咁
摸佢一下就撲上身
有時想佢坐定定咁摸下佢都唔得

唔該你
狗狗二個月大 見到手就咬 仲愈咬愈大力
睇過細個唔教大個就大件事
想知點樣教好佢
隻狗五個月成日咬人又食屎點攪好
咁開心興奮都會吠,依d好難改到

另一隻佢一撲上黎你就唔理佢就得,完全擰埋一面唔好有眼神接觸就得,冇撲就讚
用d耐咬玩具同佢玩,一咬手就收埋,隔一陣再比
咬人係因為玩?

食屎就試下買d消化酵素比佢
隻狗4個月大打第二支針
但仲係好怕出街, 成日落街就想番屋企
又唔肯行, 扯住你番屋企
可以點算? 已經每日落一次都係咁
半歲唐狗女
教極都亂屙屎尿係屋企 點搞
最慘佢特別鐘意咬手
收埋手佢可以咬你手臂
撲上黎咬咀都試過
帶佢去耐d,可以既話帶佢去多人既方地坐下
習慣左就得
平時每日帶佢去幾多次街?
你果隻咩狗黎?
兩個月可以跳到上個頭到
佢係玩,不過唔識就力,會咬到人流血

買左啦,但都係照食屎
兩日一街街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞