[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
如果佢為食既話,抺手你可以一邊抺一邊獎佢食零食同埋讚佢,慣左就冇乜問題。

我要知道你用緊咩繩先教到你
佢好中意將跌落地既野咬走,試過咬住啲細件既野唔放,叫佢leave會避我眼神同低聲吼 之後攻擊(例如咬我隻手),可以點搞。 大件啲既物件我hold得住就處理到,但細件啲例如橡根就難啲
其實係要強行拎架
一咬就要反佢肚
或者你可以由大件開始,拎返之後就讚佢同比零食佢
大師 我有野請教
5個月大金毛仔仔
岩岩帶番屋企一個星期
頭幾日教左佢去廁所大小便 佢都有準確屙到
但呢幾日佢開始間唔中會係自己張床 被 或者地布到屙尿 初初無鬧佢 淨係拖佢去廁所話佢聽呢到屙先岩 另外佢屙過既地方我都會即刻抹乾淨除味 但呢兩日佢係自己被到屙得密左 究竟應該用咩方法可以話到佢知正確大小便位置
拎返後有讚佢,不過細件既就令佢反左肚先拎?等佢無咁易咬到我地?
唔好比太多床,被之類既野
佢5個月既狗仔其實佢唔識分咩叫床咩叫被,覺得同平時痾果D廁所差唔多
到佢痾返正確既位置就讚下佢
驚比佢咬到就反肚先拎
另外我仲發現到 佢會係廁所屙完屎之後 轉個頭就唔肯係個到屙尿 然後佢走番入房係地下屙 有咩方法可以令佢屎同尿都一樣屙係果個位?
個廁板要大D
師傅想幫兩隻柴犬增肥
想問有無方法

而家一日兩餐, 大約每日食100g 左右Origen 糧
次次都食唔哂
加肉,同埋食唔哂就收唔好放太耐
怕唔怕無肉之後唔食?

可以詳細d 大概每餐加幾多肉同埋有無特別野需要注意感謝

另外仲想問如果轉生肉糧對增肥有無幫助
高能量既糧一定會肥D
有個更有效既方法就係先餓一日,之後再比少少,慢慢加上去(不過如果唔為食既狗就做唔到)
佢地唔算好餵食
如果俾飯會否可以增肥
都會,但係餵飯毛色冇咁靚
明白 感謝大師
屋企有隻8歲北京,到而家都唔識執番隻公仔或波番黎
依個技能唔係隻隻狗都識
品種好大關係,有D狗種天生就唔鍾意追野,所以就唔會執波
其次就係本身既性格,即係就算品種上鍾意追野(例如金毛、拉布拉多),個別性格懶都唔會睬你
仲有要由細開始培養,因為BB通常都活潑,利用佢依點同佢玩
之前提到罰佢入籠就會掙扎,只能夠強行抱佢入籠。係咪唔應該抱佢入去?
多謝師兄
唔建議抱,最好落繩帶佢入籠
估錯
上繩帶隻狗出街,經過其他狗,佢會好興奮扯線狗衝過去,成個痴漢咁⋯但帶佢去過狗公園幾次,喺入面佢都自己行行企企,啲狗埋嚟索佢,佢都唔多理,成個毒撚咁⋯
係性格?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞