[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
好 我試下先
我隻3歲toy poodle 見到入門口有人番黎就會好興奮瘋狂咁跳(要lur人抱).
好驚佢會椎間盤出問題. 有無咩辦法可以教好佢
巴打,我隻比熊仔九個月領養返黎後我地教識佢喺企缸度痾尿,但屋企一無人果時佢就會唔去企缸而周圍亂尿尿,我地試過返黎見到周圍都係尿就指住佢鬧/罰佢坐圈圈,但都係無改善,直至宜家一歳半都係咁,我可以點教佢呢
咁係咪完全戴唔到?
你返到去 望都唔好望佢就得
可能係佢唔中意係同一個位痾,試下放多幾塊尿墊
但咁會唔會助長佢周圍痾嘅習慣,但係我地喺屋企果時唔用尿墊佢係會自己走上企缸痾
佢瞓床邊既書檯底,會挖嗰塊好似牆差既檯腳板
戴到但唔肯郁同會好惡
如果限制狗狗活動範圍想教佢學識痾屎痾尿 有冇話要限制幾大地方比佢活動?
佢本身聽唔聽你地話,有時我自己果隻都會,喝下佢就冇事,不過我都未搵到原因,實在太多
咁戴完讚多d佢就得,讚果陣誇張d開心d,耐左就得
一開始得廁板 床 水兜,冇其他位,一個星期之後先擴大少少
唐狗 男仔 九個月大

愈大愈鍾意亂咬野
會擒高偷野咬 又會係洗衣籃偷衫偷襪咬
打完鬧完都唔驚

唔該哂巴打
屋企冇人先咬?每日落幾多次街?
有人同無人都會咬
有人既時候最多無咁過份,都係偷下襪咬
我地訓教個時就會偷好多野黎咬,訓醒就係一個災難現場

落街方面,係完全出唔到街,一出門口就會震哂,痴係牆角,唔敢郁

見到陌生人,狗都會起驚。完全出唔到街
如果有朋友入屋,一直吠,無停過。人地一郁就吠
就算佢驚都好,都要逼佢出街,逼佢面對
只要佢有落街就唔會咬野
咁有咩方法訓練出街?
同埋點解出左街,就唔會咬野?
抱佢落街,係公園齋都得,要佢習慣去
因為去街係最好既放電方法
同埋佢屋企多D同佢玩
巴打係咪睇漏咗
佢有架,但一定要有人望住佢佢先肯訓床
例如要我訓梳化,佢就會訓自己張床
但無可能晚晚訓梳化
都聽架,重好痴我地
佢好鍾意有床唔瞓但瞓地下,然後喪挖
咁可以用正向訓練令佢多d係張床訓,佢每次一係張床訓就狂讚佢,都可以比零食佢做獎勵
同上面一樣,用正向訓練令佢多d係張床到床
即係要狗狗1星期都係個咁細既範圍活動?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞