[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
BB係鍾意玩,大左就唔會
你可以SET圍柵等佢過左依段時期
係有陰影
唔咬既話就逼佢剪,但係每次唔好剪咁多
一路剪一路讚
佢幾大?
有人就100%中?
我阿嫲果三隻大狼狗好乖 服從性好到仆街
阿嫲次次買餸都會有埋佢地 三隻狗好似G4咁
阿嫲入街市買餸佢地會sit係一個位等 坐係到等

但一見人踩單車會係咁跟住單車跑 跑一陣發現可能唔係我阿嫲就會坐返原地望住個街市門口 我阿嫲一出黎三隻狗會圍住我阿嫲係咁轉圈 咁住嫲嫲一聲阿1阿2阿3走啦返屋企啦又變返g4咁

我阿嫲都會踩單車 關唔關事 佢係對面街見到單車都會極速狂奔去望下 係咪因爲驚我阿嫲棄養佢地

真係好乖 附近啲街坊都識曬呢幾隻狼狗 唔會吠 小朋友任摸任影相都唔會吠

係咪應該唔好叫阿嫲踩單車
佢幾歲?太老冇得教架
要等佢慢慢習慣
有時放隻狗係屋企探索下,因為係個籠到本身就會令佢緊張
狗既學習模式係用聯想,我試下簡單D講
狗係門口等 –> 見到阿嫲踩單車 –> 可以返屋企
所以佢地見到其他人踩單車會有一刻以為係阿嫲,就會衝上去
加上狗視力唔係好勁,所以衝到上去先知原來認錯人
可以既話係唔好次次都踩單車,唔好比佢地習慣踩單車就係阿嫲
或者重點訓練stay,等佢地冇阿嫲既指令係唔會離開
佢地唔鐘意返屋企 最好我阿嫲日日帶佢港島一日遊
而家阿嫲綁係欄杆 但佢地就會嗚嗚好似好淒涼咁
跟住啲街坊又放咗佢 佢又sit係到望住街市個門口
但去街市買餸行路要半個鐘 唔踩單車行到仆街
只要阿嫲係到,佢地去邊都冇所謂
咁強化stay會好D
點樣再強化
佢地真係好似識聽中文咁 佢地好鐘意一間燒味飯
有次阿嫲話今日做節好多人買餸 你地乖乖地咪嘈 唔準食人地比既野 陣間買燒味飯比你地食
我阿嫲返屋企條路係街市轉左 燒味飯係轉右
上次阿嫲轉左唔記得 三隻吠到仆街
一轉向即刻收嗲做返G4
得閒既話就係街市門口叫佢地坐定定
好似平時咁,不過出返黎又入返去
不過阿嫲年紀大要量力而為
8歲,係呀,有人100%中(柯出界唔計),柯完仲會黎扭餅食,我隻狗以前同我媽住寵壞曬會亂柯(細個時好乖識去尿板),但黎我到住都住左年幾,間唔中就會亂柯,但依排幾乎日日都係咁
會唔會係因為尿板痾左,唔想係同一個位痾
冇人既時間試下落多幾塊尿墊係唔同位
好多時尿板一篤尿都冇都係咁
咁要set圍柵教佢係冇人既情況痾岩
我改用手餵佢就肯食囉。呢幾日真係無乜食慾不過見到佢鼻仔有小小損左,會影響到嘛?
多謝建議 ,試下先
11歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞