[多D黎密D手]犬隻訓練師義務教狗

1001 回覆
110 Like 4 Dislike
因為有聽過專教"正向訓練"既"Dog Trainer"講過, 我地阻止佢只會令佢"怕左我地"... 當我地唔係度個時會照做返呢D 衰野

有無話點訓練好點服從性? Come, Sit, Down 呢D 指令式係教到佢, 但係一時時, 要佢冷靜時先做到
少少關,但絕左都解決唔到
你要係屋企同佢上繩,一吠就chok一chok+一聲NO,然後帶佢去一間房困十幾秒,靜左就放返出黎,重覆練
所以係要佢諗都唔好諗,同埋佢訓教係咪同床訓?
佢見到狗袋會興奮 知係去街
但係唔肯入袋
打同鬧係冇用,可能會有反效果
係廁所穩定要落圍柵教
唔該試下先
但我爸我媽好寵佢唔會教佢先最大穫
會唔會係佢興奮得濟周身郁你入唔到咋
佢地唔覺得煩躁架咩?
覺.....鬧佢幾下就算
冇諗過解決
但已經俾人投訴過好多次
要佢諗都唔好諗>> 見佢一諗就"No"佢?!

唔係同床訓架... 佢有自己的位置係廳的
巴打點睇chok chain
想學同考證,但搵唔到香港有相關資料
教到狗狗跳同俾手求高手教路。
一定唔係 佢死都要走翻出黎嗰種
似係驚俾人困住
有冇方法令佢接受個袋多d
可以咁講,同埋服從夠穩定既話就唔會想跳一黎,因為覺得你同佢係唔同階層。
至於正唔正向就主人決定啦,教到就得我冇分乜派乜派
訓練用具之一,識用就係訓練,唔識用就係虐畜
香港冇一個認可既協會/機構去做依樣野,而且訓練依樣野,各派有各派既說法,情況好似武林大會咁
我隻7歲小牧,兩個月大返嚟,但由細到大都唔知點解好驚我老豆,但我老豆無打過佢,一直都係見到我老豆就掉頭走,老豆背住佢就係後面跟住老豆,總之見到佢就會好專注係老豆一舉一動度,有冇得令佢地關係好啲 以前諗住佢大啲就無嘢 點知而家七歲都無變過
屋企隻細狗有一次同屋企隻大狗打咗次交
自此之後就見面不和,兩隻分開咗養用塊板用門隔住
但係只要隻大狗經過個門口或者行近少少個門口
隻細狗就發晒癲係咁吠如果有人係隔離佢就會咬個人
有呀,攞個袋出黎放係地下不過唔係出街,試下用零食引佢踩上個袋到先,做到就比佢,重覆練,練到佢自己肯踩上去先,再引佢入袋
仲有冇得救有冇辦法令佢地變返朋友
咁平時邊個餵佢同帶佢落街
我同我媽餵佢,落街佢淨係跟我男朋友(男友唔係同住) 佢唔太鍾意落街,就算肯落街都係痾完屎尿就要返屋企唔肯行,所以一星期先落一兩次街,平時係屋企痾
有人係隔離係咩意思?係大狗隔離定係門隔離定佢細狗隔離
咁你老豆想唔想改變先,首先要佢想變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞