有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
以前上天涯見過有人講:
話佢抱住自己個bb 去搭長途火車硬座
一上車就見到有個呀婆坐佢對面R 水吹
同個呀婆傾咗成日
第二日個呀婆要落車嗰陣就搶個bb 要抱落車
跟住個樓主報警
公安嚟到就問個呀婆知唔知個bb 乜名 幾歲呢啲野
呀婆全部都答到
因為個樓主傾閒計嗰陣同個呀婆講哂呢啲野
個呀婆就用呢啲資料嚟扮喺呢個bb 嘅呀嫲

最後喺現場搞咗勁耐公安先叫個婆婆畀返個bb 樓主

不過嗰個post 都起碼十幾年前
就算而家喺街有小朋友喊住嗌要搵爸爸媽媽
有冇人會真係走去求證個監護人真係識個小朋友
同埋點求證

所以小朋友一定要拖實
帶走左佢點喊點嗌
路人都只會覺得係扭計
我都睇過 個呀媽咩都有講 就係冇同呀婆講女個真名
同埋有一輪
佢地會用愛滋針打劫
我試過係香格里拉酒店戶口俾人開,一發現轉身佢又係扮無事
深圳六魔女專劫殺貨櫃佬
大陸人d智慧用落
做偷呃拐騙d野真係冇得彈
識依單個年齡都有番咁上下
所以以前見到d人比錢乞兒都覺得佢地好仆街
有份助長呢d事繼續

如果個個比 拐子集團見咁賺得
仲唔見一個搶一個
所以真係咪再比錢d乞兒
賣唔出既細路先會拎去做乞兒
https://kknews.cc/zh-hk/society/yp6bg4g.html
依單野好出名 係深圳改革開放之黎最兇殘連環殺人案 兇手仲要係六個女人
白牌車千祈唔好坐
比人車去荒山野嶺再老笠
要用舊款電話先安全d
以前 有錢既北佬黎南面玩 人生路不熟唔敢得罪人
所以廣洲有好多刷鞋仔 係街邊見到北佬捉起隻腳就刷 刷完伸手收錢 同打劫冇乜分別
細個上大陸好撚恐怖
好撚多乞衣,成日比老母嚇會比拐子佬捉,老豆同佢啲FD都比人偷過幾次銀包
呢家上去就鋪天蓋地式監控,一過關已經大量閉路電視望實你,另類恐怖
不過之前自己去外省玩個feel都仲係90-00年代深圳,周圍都係騙子,去西安想搭個車去兵馬俑都有假車假兵馬俑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞