有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
等看堆工廠死哂後

又來過
我老豆90年代至2010年就係大陸搵食嘅中港貨車司機 佢話上路如果要休息,通常會約埋一班行家去休息站等,即係油站,好似有警崗定閉路電視
老豆話試過係條無人嘅高速公路,前面有一堆雜物,佢話一定要衝過去唔可以停,啲賊就係睇中你係香港人實有啲錢,如果你一停,四方八面就有人出嚟放呔氣等你行唔到,再打劫你
其實愛滋病針筒係咪冇用 愛滋唔係要好親密接觸先傳染到?
而家大陸治安真係好左好多啦
所以大陸用左十幾廿年就變到今日咁
已經算好好
唔會
因為東門賣ysl lv 廿蚊個
所以個個支那人都一身名牌
你而家行過海防道某間藥房都會聽到
我親戚直頭擺枝長槍係床頭
記得應該2000年頭左右
羅湖商業城好多細蚊仔搶人野食
唔理係大人定咩,照搶
同埋個時好興細蚊仔攬住人隻腳
要人比錢
好多扑頭黨 仲有行行下街突然有廿條友圍住你唔出聲又唔比你走 你自己放低d財物先走到
嗰陣支那啲電視廣告全部都係尋人啓事咁滯
上年有事上廣州幾日先遇到撞車黨撞花部車屈錢
聽同事講佢親戚渣大貨櫃車返大陸運貨
佢地會收埋支炮係架車到
同埋沿途就算見到人都唔會停車 唔係會比人打死
所以會照比油車死佢
原因是入左WTO
將幾千萬人推左入廠
銀包唔好放少少錢
起碼有三百幾滿足佢

唔係打劫見收穫少會桔你一刀或打你一身
其實而家黎香港d自由蝗
有人係佢後面就菊花緊
防心咁重根本無變過

你話羅湖福田區治安好
咁寶安龍崗呢d重災區又點

00後真係on99
有一單係發生喺我媽咪朋友身上
兩公婆喺大陸開鞋廠
做完嘢返香港之前喺羅湖城入面一間酒樓食飯
走之前老婆去廁所,但去咗好耐都未返嚟
老公覺得奇怪就埋單去廁所門口等
無幾耐,有兩個人扶住一個人出嚟
被扶住嗰個似係暈咗,因為dup低咗頭,全身無力好似釘十字架咁被人扶住走
個老公望多兩望,認得呢個人就係佢老婆
即刻叫:「老婆,你做咩呀!老婆!」
本身扶住佢老婆出嚟嗰兩個人就即刻掉低佢走咗
到老婆清醒返老公問返佢發生咩事
老婆就話佢一出廁格見到兩個女人
之後佢感覺到腰位好似有嘢拮,就暈咗
老公話應該係整暈你去攞你個腎去賣

好得人驚
有時真係唔明點解身邊啲朋友對返大陸完全唔抗拒又唔驚 每次返大陸都好撚淆
記得個時,香港新聞播六合彩,大陸會插d九唔搭八既新聞
同埋香港一播廣告,大陸就不停插大陸廣告
而家好左好多啦
細個返中山係一堆乞兒埋來拎錢,有d係比人斬左手腳既。細個好驚佢地。
睇你幾大啫
以前你就話十個故仔九個係曳淋漓盡致嚇壞腸胃
聽得多見得多都淆
依家至少大城市少左好多啦
我知上年都有返深圳一兩次 但總會凝住身邊啲人都不懷好意 尤其係啲外省人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞