有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
你唔講真係唔記得呢樣嘢
咪落曬嚟香港囉
我好記得細個返去探太婆定乜水
一過咗關果條天橋有勁多乞兒問你拎錢
我最記得有一個大約五六歲度無左對腳嘅男仔,抱住個一歲到無左對手嘅細路係度乞食,大果個男仔係一直拎住支差係度吉細果個,細果個喊到好大聲,跟住個大果個細路細細聲講
如果我拎唔到錢細佬就會餓死
我嚇到狂喊 仲好記得果個畫面
所以一直都好抗拒去中國

就算而家話發展咗乜乜乜
老實講如果唔係一街野監控住佢地,佢地真係乜都做得出。
睇到好撚驚 遲啲仲要去清遠交流 dnlm 無得唔去
我都算係咁,咁大個人淨係廿年前比公司夾左我去上海幾日之外其它大陸地方真係未踏足過。
係上海試過 其實而家都有 嗰陣時跟親戚去睇廠 (我仲未過18) 我地坐嘅係滬A牌七人車
咁高速公路無咩企理嘅休息站 路邊就有啲新疆人推架木頭車賣切糕
我地都聽過呢啲case 但大愛上腦又肚餓心諗無咁多壞人嘅 就落車仲揀咗架有電子秤嘅車仔
條新疆仔口口聲聲話 「10块斤」 屌那星 講都未講一野切落去 塊野有成個macbook pro咁大 (留意返其實呢啲糕似紐結糖 好多果仁 無可能食咁多) 然後是但秤一下話400人仔
咁我地唔肯啦 戲肉嚟喇 唔知邊度突然出現左好多新疆仔 啲眼神就好似啲老虎見到豬咁
我地放低50人仔即走

補返張圖
清遠無野
🤣🤣🤣
早幾年我媽咪同婆婆係深圳板田等巴士果陣有幾個𡃁仔已經想行過嚟老笠 好彩嚟咗架的士 我阿婆即刻拉住我媽咪上車走人
另外一個真人真事 十幾年前過年嗰陣成家人係深圳福田食飯 成間餐廳無咩人 啲staff唔係平時見開嗰啲係好生臉口 食食下突然嚟咗三個飛仔 咁多吉位就唔知點解坐我哋後面頂住曬 我哋大家打曬眼色講曬鄉下話知係咩料
小心自己嗰袋就ok 咁我地食咗一半嗰三條友走咗以為無事 到我哋食完走人 行出去嗰陣嗰三條友伏係草叢走出嚟想老笠 緊住成家人保特上身九秒九跑咗成條街先走得甩
無錯 依加係文明咗叫無咁危險 但你細個返過大陸 到依加大過咗 點都會保留戒心 我就唔明唔返上大陸食咩海底撈反而會比fd話返轉頭
唔理得咁多啦,都係個句:條路自己揀,仆街唔好喊!
以前多人上去玩都明點解呀,消費平啲,而家消費又高,班90後以家係用好admire深圳發展既心態上去玩,覺得比香港好,呢樣野真心痴撚線!
「下 你無食過啊!?唔得wo」
我心唸依加d支那人有錢既都去台灣日本歐洲飲飲食食shopping la 依加某d香港人猶其後生果班反而支那人掉返轉 走返上去消費玩樂 無錢旅行咪留返係香港lo
而家中共識點樣宣傳,用班所謂kol將深圳sell到日本台灣咁
班友覺得返深圳揼骨係好chill既一件事
我心諗你地知唔知d毛巾同衫褲咩料
係,我姨丈係廣州人
果時揸電單車俾兩架車夾
夾到炒車再攞佢銀包

阿姨試過坐電單車俾人扯耳環
依家大陸已經好少呢d 低層次罪犯
留番果d 都係政治大老虎
失業率問題啫
如果貿易戰輸咗就會重演
記得以前深圳火車站有部電視會keep住播藍底白字嘅尋人啟事,當中有好多都係得7,8歲左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞