有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
不嬲㗎,由清未開始,太平天國起義,到日本仔打中國,再到大躍進,民革,有邊次唔係有事就走嚟香港
聽過幾單都係咁 公安叫你唔好爆出黎
大陸政府既對應係嚴打 手法粗暴直接

90年代尾嚴打 用流氓罪黎定罪,通常係死刑,判決當日執行

聽講捉撚左好多人,好多係係偷少少野,打下爛仔交,醉酒鬧事
甚至個打份MK D,性關係亂D,夜晚三五成群係街hea
都比人捉左去打耙或者坐監
當年9幾年
手提電話興起
我同舅父過關深圳返落黎,過關打晒蛇餅
人貼人,舅父已經㩒實腰間電話
只係一下鬆手,電話已經冇左
過關前會老豆老母理尻你周圍跑, 過關後會拖實你叫你唔好亂咁走
到今日都好我一出關都會打醒十二分精神

一出關會feel到每個人既眼神都好唔友善, 個個賊眉賊眼咁

大陸比較冇咁先進既城市三日唔埋兩日就有小朋友俾人斬手斬腳拎去乞食, 有次見到個條腰60度向後彎既小朋友, 附近有個可能係拐子佬既係附近走黎走去
呢個聽得最多,次次去廁所都要2人以上
老母講過有飛車黨直接斬手搶手扼
聽聞嗰個年代返大陸響街見到件大波妹埋去揸幾下走人都無事
唔知真定假
一家人去深圳行巿場, 其中一個男丁差D比D路邊雞拉左去上去扑野
斷手斷腳嘅乞兒背後有班人控制住
佢地每日乞完要上繳中央
呢D好撚正常啦下嘩
聽老母講 如果俾個賊知道條金鏈係流嘅 會掉頭打鑊你 cls架
屌係羅湖橋試過
都未過到去
有2、3個圍住嚟行
想偷我部ip6+
利申00年出世
細個過關老竇老母成日講話要拖實 好多拐子佬
啲人白痴
直到而家都有影
返北京dup骨(正)個阿嬸話以前係深圳做工廠妹,出糧果日有一班人捕住搶佢地份糧
晚晚都聽到打交殺死人(但無人理)
買條cheap hi銀鍊都秒搶
佢大6人提起都好撚驚
尤其啲親戚,一黎就托晒大腳R呢R路,臨走仲要問你有冇外匯卷未用晒
上次我個frd喺深圳又係比人偷銀包 佢行行下比2條友夾埋撞咗下 之後佢摸下pat pat feel到條褲袋比人𠝹開咗同銀包唔見咗 之後我班frd成班一齊追個2條友 有條友好彩走甩咗 另外條友比我個frd打到鼻到彎撚埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞