有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
坐大巴穿州過省會有攔途截劫
個陣公廁味,唔使路牌都搵到廁所 入到去,再急既屎都會縮返入條腸度
點止電話,乜鳩都唔敢拎出黎,直頭冇咩唔好帶咁多野係身返大陸
嗰陣因為老竇工作關係,成家住咗深圳一年,嗰時我讀緊小學一年班
出街搭的士都試過俾人賣豬仔屈錢(諗返好彩淨係屈錢)

仲有好記得嗰陣同阿媽行街,on99拖錯第二個女人行咗幾步,個女人又冇出聲好自然咁拖住我行 好彩我發現咗唔對路大嗌老母

當時住嗰區應該算比較富貴嘅地方,但依然多乞兒,會見你係細路追住你

細路仔去開玩嘅公園時不時會有痴線佬嚟搞事,見過成地玻璃+血跡冇人清理

印象太深刻 而家朋友叫我上深圳玩我都會拒絕,就算而家治安好咗都勁反感
細個行街,前面有個阿婆戴金耳環
個賊行係佢後面,愈行愈近
行埋個阿婆身後一野扯對耳環出來
拉扯兩三秒得手段極速跑走
阿婆痛到踎係到

另一單
夜晚係巷仔用遮篤爆窗邊
再伸把遮勾入面既袋

利申親眼見
有存貨
以前細個去東門玩,個斜咩包裝左部gameboy
係機鋪打機嗰陣,有兩個細路走埋黎睇住我打機⋯仲不斷同我講野
最後離開嗰陣發覺部機比佢哋偷左

以前廣州火車站有段路好多人叫你去坐佢哋車
嗰度好多小偷
認真
廣東叫做較發達都咁樣
再內陸唔敢想像
支那真係地獄鬼國
其實依家仲有d細路係到賣花。你唔買佢拉住你件衫
內陸未開發地區仲恐佈
之前有個大陸女人上網講過一單野, 話帶佢阿爺返返去鄉下探下d人
講緊係搭車去到公路口仲要行成個幾兩個鐘先到果d地方
去到食緊飯果陣有個女人傳左張紙仔(寫住救命)俾佢, 之後先知原來成集村九成女人都係買返黎, 佢地試過放走其中一個捉返黎既女人(聲稱好有錢, 放走佢會叫老豆送一筆錢過黎), 放左之後真係有一筆錢, 但係個拐女佬都唔做佢地成條村生意, 因為破壞左佢地既rule, 所以之後成條村都會好齊心, 有女人想走佬都係成條村一齊去捉
其實早兩年上深圳一樣有同感,啲人總係眼超超,不懷好意
香港啲公廁已經咁污槽,大陸都唔知點,成世未入過
呢個爽
細個返去呀婆成日講個故仔比我聽話唔聽話就比拐子佬捉去做乞衣,斬晒你手手腳腳毀你容令你冇得反抗 嚇到我幾晚係大陸都發惡夢對大陸印象極差
唔知係我ff定真係真實係咁,印象中過關果時見過好多咩通輯犯d懸賞令貼係過關個位到,都係嚇到唔敢望d樣 怕附近果個係
好痴線
幻想下佢地就係喪屍片入面d喪屍 係關口等你
所以習總管到班狗咁嚴就係咁解,中國人真係唔管唔得
所以到依家我哋唔會好似依家啲on9仔咁,會專登走上去深圳乜乜東門玩同食嘢.有次交流團去北京,喺商場想去廁所都要搵friend陪先敢去.
老母帶條金鏈返大陸
有兩個賊佬渣電單車係隔離慢駛之後一手扯走條鏈 搞到老母仆左係到
另一次好似拎埋把刀界走條鏈 好彩傷唔到人
仲有如果你d銀包係擺後褲袋
隔過多人既地方一定會比人偷
細個成日去深圳搭車, 覺得勁污糟, 治安好差, 好多乞衣, 阿媽試過俾電單車黨搶金鏈
所以而家都好抗拒去深圳玩
00年好興掛手機喺頸
個陣家姐買咗部當年算新款嘅手機
去深圳過馬路,啲親戚前後左右圍住佢行
行完都係唔見咗 仲要過咗好耐先知
支那人啲偷野技術真係一流

𠝹袋呢啲就唔講啦,差唔多全家都畀人𠝹過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞