有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
唔偷你對唔住自己啦
而家d 大陸閪全部用電話比錢
見你有銀包仲唔偷咩
有縫針經已算係好好人
啲人話係喺啲賓館仔度割走腎同大半個肝
之後放落浴缸
用堆冰浸住
同埋用唇膏喺牆寫低
話割咗肝同腎
叫你唔好亂郁
快啲報警
真係好撚恐怖
啲車連紅燈都照沖,交通燈唔着燈都幾常見
條街係晚上好鬼黑,又無人
撘的士嗰陣有成班小朋友抹窗
行街嗰陣一定有乞兒,好多都四肢不全,甚至無哂。

嗰陣返去都幾有優越感,啲人當你神咁拜
工作關係成日經深圳去唔同地方
- 無左果陣大陸味 (除左羅湖車站)
- 個個用電話比錢,無data 乜鳩都買唔到,勁撚on9
- d 人都係咁撚柒,一睇就知大陸樣,化幾多妝都係咁柒
曾經見過個大陸婆喊苦喊忽 求個拐子佬俾返個BB佢
大街大巷 人來人往 個個都怕惹事上身
就咁施施然搶人個B 都唔知幾好搵
莫講條街
就連一d大廈大樓嘅走廊日光日白都可以好暗好黑
入夜又唔開燈
其實係咪每個父母都係咁同啲仔女講
細個驚到死,過關之後去邊都拖實老母,死咗事小,活摘器官/斬手腳做乞衣先慘
比$$ 巴士佬
我去到而家都仲覺得啲治安係咁 周街斷手斷腳乞衣咁
深圳除左大商場之外 都仲係有酸酸縮縮既味
呢個都流傳得好廣泛
佢地只要係日頭就唔會開燈 大部份地舖都係咁
稍為有瓦遮頭嘅地方都係陰陰暗暗
嗰時重係email溝通
成日收到啲親戚同埋同學啲email
成篇千字文講啲人口販賣、器官販賣、殘疾乞兒、綁架勒索、偷竊打劫
而家都係咁
試過入夜搭大巴,條路暗到只見到對面車頭燈
呢批係當年d BB大個左
我都聽過 細個寧願忍都唔要係大陸去公廁
我喺老母每次一過關就同我講一次,我嗰個版本係迷暈完送落地下一層摘器官/斬手腳,嚇到我醒醒定定,去廁所定邊到都要叫老豆陪我
屌你老母潮文嚟㗎
大陸堂姐住d二三線城市,會係香港買chanel袋返去用,我都奇怪唔會俾人搶咩
過咗關唔敢去廁所
周圍都係斷手斷腳乞兒
電話都唔敢拎出黎
係唔知點解依家啲人咁鍾意返大陸
90年代尾, 有幾個friend喺酒吧飲酒 試過畀人 揸住幾把老牛韓住出去打劫
乜而家唔恐怖咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞