有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
有諗起幾單親身經歷

坐老豆車頭,停車係斑馬線,見住前面幾條新疆仔扮過馬路偷路人銀包,直情電影咁手法,一個掩護,一個推路人,一個落手

坐巴士,有人買飛(00年代仲係買飛),有兩條友前後上車,都係用100買,之後售票員發現收到假銀紙,兩個都唔認數,售票員叫司機去公安局,其中一個條友坳底,賠翻之前找錢了事,過左幾站之後兩條友坐低密針,原來兩條友係識得

自己係東門打機,00年代,戴住塊普通精工鋼表,打左半個鐘之後發現唔見,但完全無意識係唔見左,條友真係魔術手
想問下依家仲有冇成堆斷手斷腳既乞衣
我親戚個老闆, 當年喺深圳應酬, 可能生意上得罪人, 一落私家車就俾人捅一刀死咗
10年前我細佬仲係坐緊bb車,我地每次翻大陸老母都會擺把刀係bb車,佢話有咩事都可以吉死個拐子佬
呢個po真係有童年回憶
細個屋企人成日拉個返鄉下
好多情景都見過
*我
其實呢班低下階層到依家都有,只不過中共要維穩,要包裝,呢班人先好似唔見左,但貧窮問題其實冇解決
班乞衣去晒邊? 餓死晒?
宜家先過左十幾二十年,個班人都仲未死
住大巴返鄉下,坐坐下幾個人起身拎住刀話打劫,係車到無得走,幾個人又有刀,一定要比錢。
我都想知,班斷手斷腳嘅人下場係點
工廠做嘢又冇佢地份架啦
細個陪老母探佢老母
去到要轉大巴
轉之前要兌錢
兌錢嗰陣好似走爛搵蛇頭咁撚樣
大巴就好似大飛咁撚樣
總之冇樣好野

Btw 唔關治安事就係物價好撚低
喺香港揸廿蚊
食個m記加杯野飲就冇左
喺支那幾毫就一大包話梅
廿蚊夠食4餐
老母試過俾人扯走條脛鏈,老豆試過俾人界褲
東周刋係羅湖影到單拖港男去搭黑的。行去架車見唔對路想走 俾五六個人押上van 仔
呢個都市傳說嚟
其實而家都係咁撚恐怖
Sorry 我畫左
痴線 好似鬣狗圍d弱小動物咁
閉氣啦屌 練下肺活量
公安唔係正義 只係個賊今個月未交數姐
唔洗太大個都知
細細個跟老母上去,真係咩都見到曬,
見住有個男人打個冇腳既人要佢乞錢,
見住人打荷包
見住人搶袋
見住擺攤果D屈錢
恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞