有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
星期日檔案某集講既龍之隊就係講深圳既情況了
過完羅湖去車站搭車
好多乞兒過嚟 問你拎錢
有老有嫩
日日放150落嚟換血
高官公然犯法都捉唔到
放班乞兒落嚟就硬係有d仆街懶好心比錢
遲早愈嚟愈多

再咁落去 香港倒退成90年代深圳
真係等收皮
其實我都想問乜依家既大陸唔係都係咁架咩
果時90年頭,羅湖橋同fd前後行
突然有條大陸仔中間攝入黎,界開前面個fd個袋
跟住即刻喝住條大陸仔,佢望一望我地之後慢慢行開左
完全唔打算走,只係行埋一邊同班同伴等其他目標
猖狂到
宜家啲00後上去不知幾開心,完全無左我地依種危險意識
細個跟呀媽去大陸探親 呀媽都會將啲錢左攝右攝 有啲仲攝落鞋底到 荷包就淨係放少少錢方便拎
都唔知係好定壞
個qr code 比人影底就仆街了
係咁比人doo 錢都唔知
咁而家的確少咗聽到呢d case
證明佢地上去玩又真係無乜野
真係要出事既話你去邊到旅行都有機會出事啦
平 - 不認同,好多都好撚貴
好食 - 中菜好食D,其他同屎無分別
科技 - 唔敢講先進D,但平民化好多,個個都電話比錢。唔理佢乜柒支付寶we柒,香港連個八達通app 都搞唔到,派錢要自己print 紙填表
諗諗下
而家傾緊90-00
仆街開始整頓佢地先岩岩出世
屙尿寧願忍住返酒店
真係頂唔順就用2張tempo 塞住個鼻
比d零零後見識下都好

而家大陸係硬件先進左 但去到仍然要好小心
一個支那,一個澳門從來唔會去 去日本台灣好過
啲支那狗好興讚大陸好安全,跟住話外國仲危險
但事實上外國(例如美國)危險嘅係某啲區域,例如黑人區,其他地方都係安全
相反中國情況係安全嘅係某啲區域,例如商業中心,其他地方全部都係危險
吓~?
有fd見過 條仔等條女去廁所 其間有架垃圾車入過去 然後條女就冇再出過黎了
以前00年代,細個跟屋企人返鄉下試過喺羅湖城等直通巴士,排緊隊見到有支那人借啲意諗住扮借力挨住想掂我地個行李,我即係叫佢地睇實啲,有時大人啲危機意識仲低過細路 佢地成日以為有足夠能力保護自己&財物

然後經羅湖城返hk 嗰陣終於比人偷左冚家身份證(除左老豆,因為佢自己一個袋,而老母因為驚我地自己袋住會唔見所以佢一次過袋埋落背囊,結果去女廁比人跟,出黎我話佢背囊拉鏈比人打開左先知死 )之後比老豆一路鬧住一路周圍摷下有無比啲賊dum左去垃圾桶,又搵左濕尻公安捉左個疑犯,最後證據不足放人

然後10年代竟然仲聽到同學返鄉下過年一大班親戚打開門口打麻雀引狼入室比班賊揸住把刀入屋「拜年」打劫,最後唯有死死氣「派利是」打發佢地走

不過由00年代返大陸已經成日見到班跨境學童一車車排隊過關,喺我眼中就好似送車入虎口咁,不過蝗童who cares? 終国撚鐘意害自己撚嘅劣根性
其實同啲人講上去叫雞一樣
返去係為咗啲香港 冇嘅嘢~ 等於佢哋落嚟
東莞仲係亂到仆街
都算中肯~
大陸撚揹背囊係揹係前面
個原因就係防賊界袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞