有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
果陣大陸長途車司機有刀有槍傍身係基本裝備
見過幾次電單車搶手袋
亦有好多小朋友斷手斷脚行乞
冇乜野啫,三千包都條女一個月果時包左兩個一個月有一半都係上面兩舊水港紙夠威成日
我都係 上面提自己細個(00年左右)返大陸冇咩事
但全部都係負評
有一單係朋友講我知
關於拐帶人口

呢單係喺廣州火車站附近發生
有個女仔打算做好心帶個大媽行去火車站
但個大媽堅持唔行大路要行小巷
反過嚟捉實個女仔想拖走佢
個女仔叫哂救命
咁總有d人八卦發生咩事咁行埋去啦
個大媽就話個女仔係佢個女、個女離家出走所以依家要帶佢返屋企
無論個女仔點喊點解釋都冇用
咁d人就冇再理佢哋
由得個大媽拖個女仔入小巷

卒之有pair男女喺呢個時候挺身而出
阻止咗個大媽帶走個女仔
趕走個大媽之後就一齊護送個女仔出小巷

一出小巷嗰pair男女就強行推咗個女仔上面包車
嗰時賊密過兵,聽過啊媽講試過坐孖車(兩架連埋嘅巴士),有個好後生嘅武警出手阻止打荷包,嗰賊大叫一聲,車上全部壯漢起身一下就拖咗個武警落車打,我啊媽話個武警應該俾人監生打死
「 中國人是需要管的、中國電視機會爆炸 」  
呢招好堅
睇到好驚
我都係記得有條好多無手無腳嘅人嘅橋
仲有我印象有個頭好大嘅bb
器官嗰啲我都係聽人傳嚟傳去唔知實際係點
見過有人強搶啲女人嘅耳環
扯到成面都係血
痴撚線
仲有可能係一孩政策又冇錢賠
行行下時裝店, 有個阿叔放低個bb就衝走左
以前去大陸真係好驚 因為睇到好多又割腎又斬手腳又話掉你去垃圾車捉你做乞衣之類既野 雖然對大陸個印象就係亂鳩咁黎 不過呢幾年睇得出治安係好左既 已經唔係以前咁亂咁多呢d野發生 不過冇咩事都係唔好自己去大陸
我爸試過行行下俾人扯斷條金鍊 嗰架電單車仲車到我腳面
深圳愛滋針
其實到今時今日依然凝住大陸仲係咁
有單新聞係講 自己小朋友爭偷同學一百蚊人仔
之後偷錢個個同學既老竇俾人斬左隻手
一定會係羅湖城聽到Ay, ay, ay
I‘m your little butterfly
同埋
更多更多渴求 會有更高報酬
更高更高享受 為甚麼不追求
每天有新星球 發揮你小宇宙
趁火勢加風頭 有勇氣請追求
幾年前深圳火車站仲係好危險
我auntie 係羅湖城一出去就俾人就咁扯甩條頸鏈,痴撚線
八九十年前代嗰時去過珠海拱北深圳
總之黃昏臨番香港澳門關口前面嗰三五條街
總係會有幾個乞衣細路問你攞錢
攤隻手板出嚟
屋企人教唔可以望佢哋唔可以停低落嚟亦唔可以加速跑
拖實行扮見唔到嘢
唔可以俾佢哋見到你怯
但都一定會越行越多人嬲住過嚟
好似烏蠅咁嬲住一路行
絕對絕對唔可以俾錢佢哋
因為俾得一個後面就會有十個走出嚟
一直跟到見到關口
咁佢哋先會散開
窮山惡水出刁民依句野邊有錯
成班大陸人個樣都賊眉賊眼
細個跟媽咪返大陸,已經係8點到天黑哂
一出車站已經見到好多當地人,係到問搭唔搭“摩托”
一上到的士,個的士司機問我有無唔見到野
我一睇銀包同手機唔見左
應該係個的士佬係車入面見到有人偷我野
所以以前返鄉下,我媽會著條有個暗格可以放錢嘅底褲
大陸真係好恐怖 依家啲00後未奶過屎點識驚
大陸經濟一差返就會出現返以前男盜女娼嘅情況 又會黎香港搵食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞