有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
如果你側孭袋喺條街度行
隔離會有電單車搶你袋

聽過有人打劫為咗要隻耳環,切咗隻耳仔
最不安嘅係有事嗰陣無人幫到手
搶夠 賺夠 落晒黎香港扮良民啦
我估而家蚛蟈有起事上黎 香港會係最快淪陷嘅"城市"
所以大陸真係好勁
十年時間
整治晒呢d社會問題
相反睇下香港南亞邨
內省仲恐怖

番上去一係火車一係飛機

飛機都還好

火車(特別係綠色果隻)真係世界級

上至頭頂放行李個位 下至座位下面同埋走廊 甚至廁所

全部訓滿晒人。

落車? 係窗爬出去

點解咁撚多人 因為新年一票難求
售票員 check飛狗收下賄絡就放你入閘

基本上成車都係賊 拐子佬,基本上個個都想新年前賺番筆番去過年威

點解交通我冇講搭車? 因為係當年搭長途車係極極極危險既事

一係就有強盜係車到搶錢 女既就 周不時殺人都有

一係就有路匪 因為當時未有咁多高速公路 多數貪平都係行國道(up dup d)所以好似沿經既村民都會做路匪

最簡單 夜媽媽放碌木係路中心迫你停車 再持刀上車打劫

揸私家車仲恐怖 通常都殺埋人搶埋架車。所以當年揸車既人/的士佬係絕少離開市區/揸過其他城市

我細細個2000年頭番內陸坐親戚車 見到有支槍 佢話私家車揸遠少少基本都要有
洗白黨開始出動
聽講啲小朋友比人拐完之後集中處理,一啲斬手一啲斬腳,之後困入黑屋到養傷間唔中會有人黎換藥同紗布,每日啲飯入面有藥,食完會啞,等啲傷好翻就差唔多啞曬,可以出去乞食
聽講啲小朋友乞食時附近會有啲人看住,嗰日乞唔夠錢/想走就會比人打/冇飯食
加上老母成日講咩啲小朋友比人拐咗做乞衣幾年後係第二個城巿見翻啲親戚屋企人過去認翻佢哋,啲人望咗一陣先認得出個小朋友但個小朋友已經冇手冇剩嗰啲故比我聽,搞到我細個驚到死
應該係夾埋
好記得當年鄉下返香港
買唔到火車飛
我老母去咗火車站廣場畀錢啲農民帶我哋全家爬山爬入火車站月台
再上車補票
有時唔怪得點解大陸人好多都好支持加強監控
因為佢哋覺得要靠嚴密監控先改善到治安
搭的士聽返黎,貨車佬的復仇者之戰

的士佬有個fd以前做長途中港貨車佬,載貨去落後地方的工廠,d公路中間有d村,全村都係賊,會截劫d車,所以唔可以停車,要去休息站停

有一次臨近夜晚,呢個貨車佬急尿,見周圍無人,落車渣水,轉頭架車已經比十幾個賊爆門拎住d貨抱住走咗,貨車佬無曬成架貨車d貨,賠錢賠到破咗產

後來佢買咗一支黑市長槍,渣住架貨車,同一路線,同一個地方停車,班村民當然出黎又想偷,佢就即刻對住班人掃射,掃到差唔多用曬子彈,佢就走咗,返香港後轉咗行重新黎過,可能果陣死人太平常,無人拉佢

而家諗諗下,貨車佬可能係史上第一個拎起武器對住d蝗掃射的香港人
屌北韓仲撚安全
扒手極多
印象中睇過段cctv
有個男仔喺餐廳食飯
佢坐嘅嗰張凳有椅背有得挨住
個背囊就咁放喺背脊度
突然有兩個人行近個男仔
其中一個偷偷哋擺d錢喺地下
之後拍一拍男仔膊頭
應該係問地下d錢係咪佢嘅
就喺呢個moment另一個人即刻拎走個背囊跑走咗
跟住個同黨向另一個方向逃跑
聽講90年代內省d混混 兇殘程度超過香港6 7十年代

日日劈友 真係劈死人果隻。死一兩個根本警察都費撚事理

一班人入面有支槍係好正常既事

最恐怖既係休班警 個個都有槍

但最最撚惡既係當兵既
真係可以吹雞係附近軍營叫班荷槍實彈既黎掃你

所以當年番內陸去d比較聲色犬馬既場所
例如酒吧 k場 波樓。冇番d做官/差佬/當兵既親戚傍住真係搞唔掂。
有冇咁勁
大陸所有要買飛既地方都可以咁做

D旅遊區門票50蚊 後山農民👩‍🌾帶你行小路30蚊

連d博物館個垃圾站阿嬋都可以帶你行垃圾房入

但其實你知唔知好多人口販賣都係用呢招呃人去山度再處理
認同
上到去好多都要靠關係靠響朵
唔記得係深圳定廣州 細個次次一上大陸印象最深刻就係阿媽叫一定要拖實 一 行上天橋 屌左右成排啲斷手斷腳爛面冇眼冇利嘅乞衣 有啲同我差唔多大 爛身爛勢咁 大個諗返都幾心up 明明大家都係小朋友 點解人地就冇手冇腳跪係度求我施捨

就算係十幾二十年後 治安表面上係好咗 其實只係有更大冇披露岀嚟 2019年喇都仲有拐賣人口嘅罪案 特別係女性 日光日白係條街度扯住你上車 你反抗大叫就話係夫妻不和 路人大多唔會理呢啲家務事 就咁望住你畀人夾上車 賣去啲深山度做生仔機器

有事要上去真係要打醒十二分精神 畀人搶野偷野都事小 最驚係捉咗你去賣之外咁就一世 想自殺都做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞