有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
以前聽得太多上面講既恐怖野不嬲都唔鐘意去大陸
依家唔去大陸會畀朋友笑,成日話其實冇野上面好好玩又平又正
不過我都會堅持如非必要都唔會去
利申:90後
試過比人𠝹背囊,比人偷曬d證件
好彩個銀包咁啱收左係外套袋,結果要留多晚係深圳,第二日比錢整返張急證先返到香港。
細個跟呀媽返鄉下要轉旅遊巴,好似係惠州個汽車站
個公廁唔係踎廁咁簡單
係分咗一格格咁,然後全部人屙落同一條渠到
渠嘅其中一邊會有水出,沖啲屎呀尿呀去另一邊
諗返起都想嘔
仲有呀媽話我細個拖實佢返大陸都俾人搶咗隻手鐲定唔知頸鏈
諗返起未死都真係要多謝老母
香港人行黎行去都係光鮮亮麗既地方
其實行偏少少就見到仲有呢班人存在
https://www.facebook.com/1312787605/posts/10217701006259579/?sfnsn=mo

啱啱係fb 睇到大陸比較新嘅拐帶方法
拐子婆放部電話係受害人衫袋
跟住大叫自己唔見左電話,同黨同時打電話
響聲由衫袋傳出
受害人拎出黎,有哂指模
同黨大叫報警呀,跟住有假扮公安出黎捉受害人上車
然後,應該冇然後了
仲有器官買賣同毒品買賣都係支那市場最大
條片睇唔到
細個真係經歷過大陸既衰野或衰相,就真係深深印起自己腦入面。

唔似得而家班00 後或蝗的後裔話上面點正點好玩,偷呃拐騙 + 元素表 + 公安老屈唔洗本 + 乜都有監控 就已經唔會係想生活既地方
聽過阿媽講番去搭的士俾人打劫,果時夜晚,羅湖冇晒d大巴,冇得揀
其實又唔算係的士,係d私家車嚟,條友講好幾多錢去邊,價錢啱就上車果d
自始,阿媽番大陸都唔敢搭,係近呢幾年治安好又有相熟既人先搭

另外,記得細個番去,d大鈔(五百、一千港紙)唔係放銀包,係要放喺襪入面
同埋記得好多乞衣會主動乞錢,比左錢一個,就會有更多個圍埋嚟
你唔整 分分鍾條大街已經係
大陸啲中途站嘅屎坑真係世界級
係香港土生土長生活咗咁耐 見過最污糟嘅廁所都係有撚樣痾完屎唔沖廁 同有少少味 捂住個鼻都叫忍到
十年前左右跟阿媽返佢鄉下 途經中途站 哇屌個廁所係最原始嗰種 有間爛屋 入面間咗幾格不過冇門 見到晒啲人踎係度大小便 係廁所就係一條坑 啲屎痴晒係坑底 隔離啲尿流過就沖走部份屎 連用水沖下都冇 啲陳年舊屎都唔知積咗幾多年 真係好撚核突

有啲就真係一個深坑 冇間隔啲人要輪住痾係同一個坑度 左右有兩塊爛木板俾你踎 on9個入面全部都係屎 一個大坑 啲屎堆到一向下望就見得清清楚楚 呢種廁所我睇過新聞有人差錯腳跌咗落去 最後俾啲屎浸死咗

無論點唔同法 以前大陸啲廁所有個共通點係一樣好撚臭 捂住個頭用口呼吸會好似食咗屎咁 之後再呼氣都有陣屎味 地下永遠都有灘唔知係水定尿嘅液體

聽過個大陸人話鄉下啲廁所 啲屎堆到養晒蛆 痾屎會見到一條條又白又肥嘅蛆係屎堆穿插
唔得打打下有啲作嘔
拐賣婦女案 幫兇如此眾多
https://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/commentary/20150801/bkncn-20150801000316426-0801_05411_001.html

癡線 大陸將人口拐賣包裝到好人好事咁
咩「被拐女孩成了最美女教師」仲將成單嘢拍埋戲
咁講諗起細個去阿爺大陸個friend屋企睇電視
有個好粗嘅鐵網喺mon前阻住哂
咁講應該係個籠嚟
部電視係貼住牆
有d大學畢業90後不時上深圳飲閪茶,海底撈,探魚,上IG打卡。
乜嫁給大山的女人吖嘛

成個社會都好核突 依家思想叫進步咗些少 以前真係冇人權法治呢個概念
有啲被拐婦女獲救 / 逃走之後 啲街坊鄰居會係咁鬧個女人 無論係買家嗰度定女人嗰度都係 因為佢地覺得個女人應該嫁雞隨雞 嫁狗隨狗 橫掂都俾人捉咗十年八年仔都生埋 不如安安份份咁過埋呢一世
有啲俾買家搵到女人依家生活嘅地方 就拖埋小朋友去喊 媽媽點解唔要我嚟製造輿論壓力 受害人變衰人
仲要高科技左
支付寶,wechat pay ac連pw 可以用btc 買到
上開tg 就會見到
其實行去廣州偏郊少少就會見到

同埋唔知你地返鄉下果陣有無留意
班細路多數係仔,無女
偷器官嗰啲傳聞話小孩子器官值錢啲,嚇到我阿婆不敢帶我去支那
細個返過大陸兩三次,我都好記得過關果陣阿媽攬到我實一實,隔離啲乞兒係咁講恭喜發財我問點解唔理佢阿媽就答返樓上啲巴絲果啲答案
果幾次都係好差既經歷例如去茅廁臭到仆街 啲村屋極簡陋,住過好少少既屋一係就跳電一係就冇水,自此冇再去過大陸近廿年
有親戚同大陸婆結婚, 結果比人帽又分錢
直到今時今日香港都一地呢啲人 破壞緊香港人既生活
經歷過大躍進 文革 六四 你期望呢個國家可以有咩人性
十幾年前親戚係廣州搭的士,紅燈停左,唔夠十秒就有人係馬路兜去內線車門搶手袋,成個過程個司機都無出過聲,真係肯撚定係夾埋

親戚土生土長,已經特登坐近內線,諗住會安全啲
表姨喺我面前俾飛車黨偷走掛頸電話

表哥俾人拉開左背囊 好彩入面冇貴重野

兩單都係羅湖發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞