有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
講漏咗,個老公係望到佢老婆對鞋
心諗: 咁熟口面嘅
(因為著住自己廠造嘅鞋)
即刻aware到就係自己老婆
我個時周圍走都無事
不過 嚇到啲大人勁打我囉
一定要講深圳六魔女俾劫車案
93年有班人係廣深公路色誘劫車,仲要殺曬d司機。
之後搶返黎既車就做白牌車,然後劫乘客。
仲有90-2000年代好多假大巴,司機同職員行到一半會劫乘客,之後踢曬d人落車。
當年老母手抱住我嘅時候俾人飛車搶金鏈
嚇到鬆手跌左我落地下 搞到我頭頂有達”啦”
聽過更on9,借錢唔還,債主搵人斬鳩死佢 求財定求氣 斬死左實收唔返
太粗扯唔斷嘛,你希特拉黎,邊個咁搞你
痴乜線,香港都唔好係路邊數金牛啦
因為有全天候監控 成龍大哥冇講錯架
而家咪又係差唔多
過去羅湖關口一樣咁黑咁污糟,一樣又係好多乞兒喺到
只不過全撚部轉晒用支那寶乞食,隨身用張QR Code對俾你掃

而家佢哋肯定唔知咩途徑落晒嚟香港,深水埗、旺角、中環,邊到都見到

前幾日黃大仙等巴士,先見到個樣生到歪晒嘅人,衣衫又唔太乾淨,周圍睇路線牌唔知佢想去邊又唔問人
我從來對天生外觀不全嘅人不會有任何歧視
不過一見到佢身上掛著張QR Code, 「支付就用支付寶」,即刻彈開十尺先
當年去過中國旅行就明上一代點解去旅行會咁驚青。

我有單幾好笑。應該2000年前,一家人係中國坐的士,係過速公路有架私家車插隊差啲出事,的士佬係高速公路停左車,衝出門跑住屌佢,我地一家唔知點做坐左係車個幾鐘唔敢亂郁,因為周圍都係車飛來飛去。

雖然唔知點解的士佬唔用的士追佢,但至少大家都安全啲
見你唐人樣就覺得你一定要微信支付 所以我次次都係講英文扮金山呀伯
右軚嘅
以前係深圳坐巴士好撚癲,車尾有檔野賭錢,有人行埋黎話好易中幾口叫你一齊玩。真係好似電影咁,但真係有。

女人出街冇個會拎手貨,因為有電單車搶手袋,你唔放手個下衝力好勁,利申,見過有女人中招跌落地成頭血
朋友有次係深圳行內街行行下有個青年行埋黎,打開隻手有把界刀。
問佢把刀覺得值幾錢,我朋友話值100,跟住比100蚊同佢買。
之後佢以後唔敢行內街
仲有新疆人切糕,有冇人聽過?
深圳同廣州火車站以前一定有
二千年頭,某深圳二奶村,朝早8點幾同堂哥買完早餐比兩條友跟返入樓,類似香港唐樓,上到二樓走上來跟我借錢,港幣同早餐都唔放過,最後比佢搶咗10幾蚊人仔同港幣 正死乞衣 。
good try
以前有個fd,戴咗隻G-shock上深圳,行行下俾人一刀斬咗隻手落黎偷錶。之後過2年,佢返廣州去飲,識到個人做過手臂接駁手術,睇真啲原來係自己隻手黎。
唔係特登,係大陸話講得唔她,有次嗌野食講極都講唔到個名出黎,卡實係喉嚨咁,咁我就索性指指個餐牌,之後條友就同我講英文。咁我就靈機一觸,心諗係喎,屌我索性講英文,咪唔撚使應酬佢啲大陸野
我印像中嘅中國到而家都係咁
你個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞