有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
D眼神好似印度咁
不過印度就係諗點姦你
佢地就係諗點運用你賺錢
係蝈錢財放後面係人地,放前面只有一半係自己
以前比舊公司逼返深圳做開荒牛
返左一陣頂唔順走左
係上面試過比人跟蹤 塔的士俾人打劫
仲收過幾次假銀紙
女就好主動 但我好淆 掂都唔敢掂
真香港人不嬲都知大陸有幾恐怖,依家班00後仲成日返去飮喜茶食閪底撈 真係唔識死字點寫
飲喜茶
關外成日有電單車搶野,司機後面條友拎住牛肉刀成隻手咁斬落黎。
搭長途車俾人用槍指住個頭,搶完成車野係中途落車,司機驚到賴屎去報公安,公安都闊佬懶理
佢地依家當街屙尿其實係咪太多恐怖野習慣左無人敢去廁所
好多黑小巴,會拐人走,正規公司小巴都會有人打劫。老豆個陣時講緊00年初,坐大公司個d小巴係深圳二線城市番香港個陣,有一班人上左車,湖南貴州居多,車程途中突然拎晒刀打劫,劫完仲要斬人,老豆就比人斬到流幾多血好彩最後無事,有一個香港人比人斬斷腳筋,個陣上晒新聞

所以好撚憎外省北佬,偷呃拐騙,無咁勇個班咪做小偷乞衣,成個廣東都比班垃圾搞到烏煙瘡氣
斷手斷腳乞衣,拐子佬今日香港都有
聽之前個男朋友講
佢有次要幫屋企人寄貨
所以自己一個落左深圳
途中只係望左一個大陸人一眼
條友即刻衝埋黎話:看甚麼看
然後隔離左右好多都好似係識既咁樣衝埋去佢到
有啲仲要拎刀
搞到佢貨都未寄到就要跑反去過關果啲位
真係好那恐怖
呢個PO勾起左我好多回憶
講到以前咁恐怖 我反而想知呢十幾年究竟發生左咩翻天覆地嘅變化
呢2年因為工作關係經常遊走深圳廣州上海
感覺好正常,甚至舒服過係香港
好撚多cctv
真心要捉你其實好易
唔關事 而家經濟好啲人有工返先少賊,經濟差嗰時你幾多攝錄機都冇用。飯始終要開,啲賊點都要搶你
咁改革開放始終係有成果既
呢個係無可否認
放尾袋點會安全~ 其實前袋先係攞嚟放嘢
要keep住開多啲呢啲post
要香港人知道支港分隔嘅重要性
所以d 00後完全唔抗拒去深圳
因為佢地冇見過當年一過完關嘅景象
亦冇乜人講d偷呃拐騙事比佢地知
同埋的確而家面個浸做得好過以前好多
但d內地人都係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞