有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
00初細個番大陸
周街都係斷手斷腳k形乞兒
我姨媽都試過俾人扯耳環扯到成個耳仔爛哂
次次見到都好驚
真係童年陰影黎
所以宜家d00後根本唔撚明點解我地咁憎返大陸
佢地都未撚見過呢d野
如果你叫我宜家一個人返大陸
講真我都係唔敢返
果d影像太深刻
屌你而家d 智障90後 00後個撚個都上大陸打卡
當年報紙有一幅相,大街大巷有條死屍響度,但人來人往大半日都冇人理呢幕印象深刻
聽朋友講 佢阿姨親身經歷

阿姨同朋友A 90年代一齊去深圳玩
朋友A 係街見到有個小偷想偷佢前面果個人既手袋 朋友A出聲制止佢 小偷即刻走人

朋友A幫左人 但去到下一個街口 有刀手撲出去 用刀界開佢個口 叫佢唔好多事
好似話的士都好危險,上咗賊車會車咗你唔知去邊再打劫你

之後又有啲乘客打劫的士,所以司機位係封住咗?
覺得終於安全返到
好彩平時同屋企人去大陸旅行2,3日,都係啲出名D ge城市
中山,順德果D
城中村....關外 ,我真係完全唔知咩地方黎
真係見識少
已經唔係拐子咁簡單,直情係人口販賣
公司個同事仲話返大陸食海底撈好平好抵食
我爸三十年前係大陸開左廠,宜家都長居內地,佢話香港人係上面開廠並唔容易,要好醒目,一唔醒目就會有好多人搵你笨,啲消防局人員玩起你或冇錢既時候,就黎巡廠,話你間野唔岩例,有錢比有煙食就比你過,冇就等比人封查,一個月玩你幾鑊。

上面剪頭髮既店有啲會包邪骨,日頭洗頭,夜晚做其他野,間野我啲丫伯有份,以前細個唔知,仲比
我爸帶去電頭髮,個陣興坐係度洗頭,啲水唔會滴落去,啲女人個胸會係人塊面咁撞扮拎野,洗完個頭就上左樓上。

我爸試過係公路揸車,無神神比架貨車超前,係佢面前推條屍落去,要屈我爸撞死人,最後公安黎到,又係比錢了事...有錢使得鬼推磨

𠝹褲袋呢啲已經好常見,就算幾時都好,上去玩唔係問題,但要玩得小心

其實支付寶wechat pay 呢啲電子支付係日本仔20年已經發明左(個時都末有smartphone)
不過人地信任自己個貨幣同電子支付會link 到好多私隱問題,所以日本人唔鐘意用。
但中國人十個十個都沾沾自喜咁以為厲害了我的國發明。
新疆恐怖分子呀,個時廣州火車站有幾單新疆人拎刀亂斬人,死左好多人路人,警察手鎗都唔夠火力
個陣有一排做過跨境學童,親戚住羅湖幫手照顧我一年,果陣中二,中三,早上聽歌行去巴士站,有3個男人過和黎搶我手機,就咁係條街搶,其他路人冇理過。然後去東門行街,朋友啲裙袋,手袋成日會比人𠝹開偷銀包,媽媽上小巴有人扯佢條金鏈,勒住條頸比人向後拉,差啲窒息,最後事敗,條頸損左,後頸有抓到流血。個排仲好多人傳有人報復心理,拎好幼既愛滋針亂咁打落人度
鏡頭監控首要任務唔係防止罪案
問鄧小平
D屎蟲走黎走去真係好撚正
97前香港都係立立亂
叫好過大陸咁解
等過馬路好多電單車搶野 戴鍊頸都扯斷你
香港地教你唔好害人,
大陸生存之道係唔好幫人。
喺大陸想幫人只得一個方法,call 公安。
亂你老母咩
細個試過去汕頭 00年左右
我見到乞衣小朋友無手 所以比左5蚊佢
結果成推無手斷腳乞衣圍住我
我老豆朋友見到衝過黎救我
講一推野 叫他們滾
大概00-01年,我老竇仲係東莞工廠返工,但有一日突然冇左消息
我地成家人擔心左幾日,跟住有醫院通知話老竇比人搶劫斬到昏迷住院
自此我就好反感返大陸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞