有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
污糟得來重點係要比錢

而家唔知仲有無要比錢既廁所
比左錢唔唔等於乾淨
叫做有個洞比係屙

以前有好多廁所無門同格隔好低
(我估因為安全問題
主要係踎廁,我估大多土生土長80打後都無咩人用得慣,屙又射歪晒,一地尿咁
d用過既紙巾會堆左一邊
試過見到堆到成座山咁
好臭 極臭

屎就盡量在酒店屙
有港式粉麵
諗起以前老豆90年代返鄉下講數(分地個D)
個陣傾傾下講唔掂就來要拎架撐開拖個陣
我老豆show佢之前做手術開刀個條疤出來
聲稱條疤係以前劈友個陣留落,要開拖就隨時奉陪
之後對面就笠水坐返低
自此我就學識左要係上面撈個樣就一定要有返咁上下惡
咁人地就唔會睇唔起你
總之係大陸,金漆招牌寫明係香港既,就九成係大陸佬開,真係香港公司返上去,就正正常常唔會乜鳩都講明香港,搞到好似佛山黃飛鴻咁
咁?~
諗起以前番去主要搭旅遊巴
其中一次架旅遊巴同摩托(電單車)
因為爭路問題有些不悅
個摩托司機不滿架旅遊巴
過左一個路口之後專登踩油行快d
在路邊搵舊磚掟爆旅遊巴塊大螢幕
我同老母就坐最前(司機後面
呆左

架旅遊巴停左一陣就照開到目的地了

好似呢間就一定唔係啦
旅遊巴再早一代係搭麵包車van

車程辛苦之餘仲驚中途會有賊標出來打劫
有無睇真情
其中一段就係講有賊打劫搞死左個配角
一搭就好撚淆

而且新聞都有報過同類案件
9幾年羅湖城一出一堆細路乞衣真係好撚恐怖

有嘗試過返深圳"玩",雖然建設好似好左,但心理壓力太大,結果都係急急腳落返黎,一去到條橋見到白衫入境處職員成個人鬆哂!
屌,依家先知係咁用
手提錄影機年代

btw二三十年前要係深圳坐長途巴士番老母個邊嘅鄉下,佢話半夜好撚多炒車死人冇人理(佢有個親戚都係咁死)
到後來有臥鋪火車開通咗,好記得個陣我細個,同佢地係深圳火車站等車,有個個頭殼凹咗一半嘅乞衣係度乞錢,佢畀咗個5蚊大餅人,即刻有其他乞衣衝埋黎
又試過上到火車,有人坐咗我地個位死都唔起身(個理由係佢地個位都被人坐咗 ),好彩係同啲親戚一齊番,成班男人要同佢地打交咁滯

伯娘係廣東個邊試過揸揸吓電單車被人扯走頸鏈

拐子佬採生折割個啲唔洗講,屌你老味深圳恐懼症,完全接受唔到依家話上去飲閪茶食袋底撈,就算治安好咗都係極不安
細個返大陸喺廣州坐舅父架車, 中途有五六個唔識講嘢嘅細路跑出嚟瘋狂敲車窗乞錢, 交通警完全唔理, 舅父每人畀咗幾蚊打發佢哋先走, 之後 問返舅父話好正常
旺角健身撚 ( 以拉客為名實施搶劫
咪講左畫錯方向
冇錢, 人性都冇埋
記唔記得。位可以開多張出來坐
呀爸大約十零年前比公司迫上大陸做野
佢話員工宿舍成日比人爆格
係唔會有任何人跟進
佢一星期五放工就狗衝返黎香港
老豆個樣都毒毒地又唔係大隻
諗返起都幾危險
仲有d工廠工人如果比人炒會發癲想斬人咁
細個大約4-5歲跟屋企人返去
去左個渡假村玩
果陣我唔知頭唔知路無拖實屋企人
行行下比人拉走左然後套啲民族衫落我到
我果陣唔知發生咩事,覺得自己好靚所以係咁叫阿爸阿媽叫佢地唔好走,睇下我著得幾靚
好彩我識叫同埋阿爸阿媽聽到趕得切拖走我,如果唔係我宜家應該斷左手腳行緊乞

雖然已經係好多年前嘅事,但我都仲係記得好清楚
唔敢去中國
當時老豆架車長期有枝手臂咁長既士巴拿傍身

另外當年的士佬成日比人標
所以先整到個籠咁圍撚住自己個位
總之一班人問你去邊都唔駛比反應
向前面行
同對街邊健身膠一樣
14年 何鴻燊基金北京交流團?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞