有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
右三個件
出事係比人偷野 殺撚死個D
比人勞改個D唔計啦
上網9 搵條片都叫打手

https://www.youtube.com/watch?v=Kn6-hKtXIAE

d扒手真係世界級
中國人更加世界級,個個見住d扒手周圍偷野無人會出一句聲
其實佢地係用咩工具可以咁快偷到野
原來係鉗
你架車係右軚?
掉屍響路邊,我阿sir 啲車友都遇過
拿拿聲傍水走人
有兩單係朋友/師姐經歷,兩單都係比人搶野

結果師姐就比個賊用刀仔割左手臂忽肉出黎;我朋友就比個賊打到成塊面瘀哂

之後有次同成班朋友由歡樂谷行去商場,途中比個小朋友「蚊」住衫尾逼我買花 好彩朋友入面有4個好大隻既男仔朋友,然後佢地一齊圍住個細佬兇佢先甩到身
一講有改善就成堆負評 事實係有喎
過左關真係一定要拖實老豆老母
同埋有無人有同感, 返香港過完羅湖橋見到香港關口既正體字即刻成個人放鬆哂
剛才問老豆,九十年代返深圳電子廠做嘢。
宿舍係布吉,9年爆格11次,最嚴重一次係除咗$10、身份證同回鄉証外乜都搶晒。
係珠海比人偷過銀包,好似唔算多錢(70蚊左右)
人無事就算
係廣州差啲比人偷電話,好彩我當年果部係摺機,
打開果時有「咔」一聲,
我就係行街突然聽到「咔」一聲,望一望原來有個男人扯住我條電話繩行開左大約2個人身位,
但咁岩電話卡住條褲所以扯唔哂,我搶返個電話鬧左幾句粗口佢即時閃走
仲有次係深圳見到有個乞衣抱住個BB
但個BB面如死灰,我同我媽係有懷疑過個細路應該係死左
全部大約03-04年左右見到
小學成日聽同學講話返鄉下玩玩玩
而我係冇鄉下嘅 所以唔會去大陸
我一直直都好好奇點解佢哋講到咁開心
明明我啊媽話新聞話大陸有幾差治安!

新移民我屌你老母
依家大陸都唔係好得去邊咋
所以啲死都要上去大陸玩嘅人 出咗事唔好問點解
新潮文
諗起庾文翰
好多年前自己間學校強制性逼人返廣州交流
話說唔知邊條友叉錯腳踩到個廣州導遊
瘋狂講sorry都俾個廣州導遊鬧咗勁耐 臨尾一餐俾個導遊加料 返嚟香港成班人痾到七彩
教maths嗰miss後尾講返係屋企痾咗兩日搞到要請假入咗廠
所以呼籲大家無咩事返少啲大陸
講起
六年前去廣州
搭的士搭中外省佬車
條仆街喺廣交會會場一開車就上高速公路
我屌鳩佢話有獵德橋唔行 行高速公路做乜撚野
條友之後下一個出口出 行返正常路
諗返如果我唔出聲嘅話
都唔知條仆街車咗我去邊
有冇飲暖暖閪熱飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞