有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
大陸某啲細鎮區仲有電單車,不過一出市區就充公,通常係村入面用
三和已經有一堆
仲有地方冇cam同少cam,仲有呢個係制度問題,比你rtx 2070,但行window 98,咁又有咩用?高官公安都要搵錢,冇呢班人搶偷呃,邊到黎水?
十幾年前 嗰陣得十歲
同屋企人上大陸
未上佢地已經講到好恐怖
因為老豆之前試過俾電單車黨搶金鍊
所以叫我一定要拖實唔好周圍走周圍望

喺羅湖商業城飲完茶
我好急尿 嗰刻老豆老母無理到我
咁就自己走咗去酒樓入面個廁所

一路行都覺得好怪 又黑又臭 已經好驚
入到廁所 屌你老母
無啦啦有幾條友食住煙玩啤牌
但係又好急 照樣屙尿
跟住手都唔洗即刻衝返出去搵老豆老母

自此之後就無再返過大陸
我諗都要d公安肯做野先得
一日咁多單
個度又唔係有錢人區 who cares
跟本支那既發展係完全錯晒
個陣重點主打深圳同廣州既發展

支那咁多地方唔係一齊開發唔係一齊發展經濟
全國10幾億人一窩鋒湧晒去呢到
乜都死啦
撚有咁多工俾佢地做咩
加上落黎個d好多都無知識又無讀過書
教育一起步個陣做得唔好,去邊都係死

最終支那人咪就係偷,呃, 拐,騙
我鄉下係係清遠入面一個叫英德既地方
可能我打扮同個度d人有d唔同,係街度好似成日比人望住咁
同埋試過夜晚訓訓下出面樓梯勁嘈
第二日d人話係小區d保安跑上樓梯捉賊
無諗過再踏足
同事朋友約返大陸玩咩賽車飲咩喜茶都no
邊個腦細迫我返大陸做野就一係佢炒我一係我炒佢
仲有唔好見深圳同廣州個d依家好似文明左咁多

你去d 2,3線既省份同城市,都係同以前一樣

所以話支那既發展真係行錯晒
個班人只係退晒去呢d地方
只可以話呢代無危機意識同蠢
14億人只係最頂少少人富左, 都已經咁多人
諗下係入面又窮又唔怕死個班多到幾恐怖
我個陣岩岩出黎做野第1份工
記得04定05年

個陣份工都要求上大陸
同我上司一齊去

但我個陣堅決話唔會上
聽屋企人講
廿幾年前返大陸 要搭通宵船
訓著左會比人偷錢
所以啲錢要縫喺底衫入面
記得返大陸間屋隔離有間零食店
細細個夜晚九點幾偷偷地走咗去隔嚟買糖食
真係膽生毛
講緊係8點已經周圍靜哂,街燈都似有還無昏昏暗暗咁
比老母知道左屌到我仆街
好彩無事

同埋細個返鄉下你會發現你比其他同年嘅細路白淨乾淨好多
以前係大陸真係好易被認出香港仔
有監控又點?公安肯做野先得架
而家喺香港都好易分到
5,6歲時係大陸好幾次被問係咪香港來
親戚為左保護我就話唔係, 然後亂講一個鄉下小鎮
你親戚咁好
我啲親戚慌死人地唔知佢有香港親戚咁
好多都係聽阿媽講
佢試過比電單車黨搶耳環 手袋 𠝹袋都試過
我自己既經歷係無啦啦比人拖住行 細個唔知點解冇反應
好彩阿媽秒速發現
依加諗返真係執返身彩
講漏左
鄉下間祖屋有三層
地下果層有間房 房有隻窗
夜晚會有人伸支野入黎「撩」下有冇值錢野
香港97,03,08經濟最差都未出現過大量人做賊 嗰時仲要係支那經濟起飛,難聽d講有手有腳都餓你唔死,勤力仲有機會上下位,都咁多人做賊,根本做偷呃拐騙就係支那人四大國粹
LM

仲有我自己嗰陣喺深圳坐親戚順風車
喺途中停紅綠燈嗰陣
會有幾條友爛身爛勢、有d仲揹住個BB咁過嚟乞食
佢哋會行近d私家車度敲車窗
想你開窗比錢佢
親戚話如果見到呢班人就千祈唔好理、唔好望、唔好開窗
因為佢哋係”武裝乞衣”
如果你善良地開咗窗但唔比錢/ 比好少錢
佢哋就會拎d有愛滋病嘅針筒威脅要拮你

最近返左大陸過年
今晚返屋企既時候見到有條友又係咁敲人車窗(夜晚)
我果邊本身又靜
嚇撚到我狗衝返去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞