有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
依家深圳個個攞住杯喜茶
冇講以前,其實呢家都係,你去下廣東省最邊關,成日都有人斬人,搶野,不過冇人報咁解,一黎香港唔敢報,二黎十陸都學識左要包裝下自己,唔比你報,所以返大陸都係唔好一個人。
真名上高登?
當個女仔以為有救
原來好戲在後頭
西鳩利
細個同阿媽返深圳 90尾00頭發生

1.試過見到個男人拉開我阿媽個背囊細格 嚇到唔敢出聲

2.坐小巴前面個男人落車起身成條褲右腳位比人湯開左
原來佢格離係小偷

3.坐巴士 有個女人企係後門扶住扶手柱 司機關緊車門果下 有個男人一手扯甩佢條金項鍊落車跑左去

仲有聽過表姐 個同學係佢面前比電單車撞 撞完走左去 醒唔返 對佢好大打擊

我老豆以前中港司機 佢試過夜晚訓車 有賊仔爆玻璃偷野 比賊仔𠝹到手臂好大條痕係度
我記得以前跟老豆上大陸探阿嫲
果陣我記得喺新年 電視重播緊數碼暴龍01個年代
一落火車站 即刻有見到有個成身臭味嘅乞衣
衝過黎我到問我扲錢 果個乞衣重有隻馬嬲跟住佢
隻馬嬲就一直拉住我件杉
嚇到我傻撚左 之後我就見到我老豆人生早英勇既一幕

佢一手打甩隻馬嬲 再一腳踢開個乞衣

之後就急急腳拉住我走

果然上大陸真喺要好小心
我重記得有一次上大陸 果陣鄉下喺廣東喲村落到

因為90-00年代一孩政策嘅實行

隔離屋有個鄰屋生多左個女 而被人發現左

之後冇耐就有一班所謂嘅干部入去佢間屋到

打爆左佢個電視同傢私 成間屋俾人反轉哂

而果班所謂既干部只喺隔幾條行嘅村民

我重好記得入到去間屋嘅震撼感

所以大陸邊有親情
好多咩賣花的小孩。。。。。連tvb都有報
喺大陸返香港,落車過海關一直行,無停過,有個阿伯行貼我老公側邊一呎,我喺後面扯開我老公,個阿伯全程無掂到佢,上車發現條牛仔褲俾人𠝹爛咗。
以前有套電影六魔女定八魔女

就係搵d女色誘長途貨車司機
再打劫佢地
加上老母成日講咩啲小朋友比人拐咗做乞衣幾年後係第二個城巿見翻啲親戚屋企人過去認翻佢哋,啲人望咗一陣先認得出個小朋友但個小朋友已經冇手冇剩嗰啲故比我聽,搞到我細個驚到死

大陸有個網叫寶貝回家,幫呢啲家庭
細個記得係有人會係咁跟住你尾,不停想伸手落你個袋到拎你個銀包
細個一家人連親戚係羅湖商業城準備過關番香港個時,突然有個男人走去拎我阿阿姨件行李話幫佢拎,我姨丈喝佢一聲之後衝埋去準備開拖打佢,條友先立即跑走
2012年之前仲有間中去支那

最初應該係幾歲時 90年代後期 大約幾個月上一次深圳
嗰陣一過關見到五六個支那人打大交 全部好撚重手打落去有聲 跟住有次去舊書城 上條行人天橋見到有個公安狂追個扒手 嗰個咁正義嘅警察可能已經死撚咗

去高級酒樓食嘢 裏面可以有一個拖住幾個小朋友嘅丐幫周圍乞 完全冇人理 到我哋走嗰時跟到去大街

廣州反而比較安全 不過都試過買到假可樂 扒手就周圍都有 屋企人都中過幾次

嗰時嘅深圳真係人間煉獄 不過唔算最恐怖 我個人認為美國Baltimore同San Fran個Tenderloin區至少係同級 15年前去土耳其啱啱搞反華架旅遊巴俾人掉石真心驚

嗰陣時去支那算係練到街頭意識 我喺美國咁耐淨係俾人打過兩次劫 兩次都成功走甩
而家進步咗都唔好得去邊
周街賊眉賊眼嘅農民工
一陣酸臭味
年年幾百萬農民工去深圳都咪話唔驚
聽老豆講過話有對夫婦見到有人偷野,就準備行到制止佢,點知中途有人截住佢地,摸左個女人塊臉一下叫佢唔好多管閒事,原來條友帶左隻戒指𠝹左佢塊臉一條痕,有手指尾咁長。
其實十個有九個都會覺得係羅胡城仿真貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞