有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
再低賤d那堆咪落泥150
慘得過香港政府收

班鳩/西痕友又上去配種整d小蝗出來
講多啲90年代嘅情況可以?ching有冇去過廣州火車站
我本人好怕個起底功能
唔想開

有人想講澳門可照樓下跟機
咁而家係咪好少再明搶
好少返大陸
應該係蝗種個堆最多,我識既土生土長香港人,梗係去日本,台灣,泡菜啦
仲記得細個
返去廣州火車站
一去到出站口 就成堆人圍住你
問你去邊 坐的士 攞行李
要一支箭咁衝出去的士站先會無人再跟住
簡直痴線
廣州火車站上網睇好似同深圳關口係兩個level,廣州恐怖好多
小區有 大街大巷咪無
而家大陸而家搶到搶big data啦
貪我地身上那一二千蚊做咩

BTW 警覺性 全球通行
深圳都只係小兒科
廣州係真正打大佬
就算依家去廣州火車站
都一樣覺得咁恐怖
多人到覺得好雜
咁人均收入高左,生活富裕都係原因之一。
你鄉下黎冇野做冇飯食,同鄉五個人去打劫,你自然去埋打王劫,唔通等餓死。
但如果你同鄉五個走去做sf 腳仔,原來揾到啖飯食,你自然會走埋去做
我而家連出旺角tst都覺得好雜
集中留番港島活動
細個到依家都係咁憎大陸,未見過一個地方可以咁惡劣
個陣返大陸呀爸呀媽拖住我同家姐,拖到隻手有個紅印 勁大力
話我地唔拖實既話,我地要係街到訓同係垃圾桶搵野食,無得返香港,嚇到我勁驚

同埋老豆可能見慣世面,一返大陸都叫我地著衫著得樣衰啲 戴既袋啲帶係要勁粗身,錢要放鞋底同底褲暗格
見到啲斷手乞兒唔好望佢地,當佢地係空氣
最好前一晚唔洗頭

大個左聽返佢講點解要咁樣 原來佢後生返大陸做野,係條街日光日白俾人搶銀包
佢追左5條街攞返銀包,之後係咁打同踢個大陸小偷成10幾分鐘先肯收手

最記得之前新聞話羅湖口岸出面有個香港男人俾人打劫捅死左,條屍攤左成幾個鐘都無人理,最後好似發臭定唔知公安見到先知
廣洲火車站比較少去
去親都有5-6個親戚圍住
反而記得在車站附近有些地牢係租比人短住

因為當年有個親戚要留廣洲住一段時間照顧另一個年長住院老人家
所以我去過探人 環境似而家香港ssp劏房
其他住客都係龍蛇混雜咁
依家上面d人有錢過你 洗鬼做呢d
呢個真
細個返大陸就知佢地d劣根性
細個呀爸媽好鐘意一家人跟團返大陸玩
慢慢就會知佢地有咩玩法
d旅遊點賣濕鳩野呃錢係基本
一自由活動去d多人地方我就已經警戒心x10
仲會係咁問屋企人幾時返洒店
個陣我講緊只係細細個 小學生咁
返大陸訓練自保能力一流
個個用支那寶 wechat pay 鬼有錢係身咩
好事黎 唔洗做香港人
做大陸人了
大陸真係好扭曲
根本就反智既
整個支付寶wechat pay出嚟
實情為咗防止偷錢同假錢
啲大陸人小學雞仲以為好先進

開着架車話知撞死人
都要繼續衝
原因係為咗保住條命唔俾人打劫

喺架車度急到瀨屎都唔出得嚟
又係驚冇咗條命俾人打劫

行條街為咗唔俾人偷嘢
要着到成個路飛咁
攞住啲錢都要放入垃圾膠袋先行得
全部財不可露眼
又係驚俾人偷錢

呢個根本鬼國嚟
唔該唔好以為依家2019年
就冇晒偷呃拐騙呀
呢個post回憶返以前細個90年代返大陸既經驗....上面好多都有提到....出左羅湖關口....去深圳火車站條路....必定有好多爛面斷手斷腳既乞兒....多到嚇死人...細個時真係好驚。火車站入面既厠所.....最記得要收$0.5先可以入去 。當時坐火車(墨綠色車身)去廣州東站....好多時無位...架車又迫又多人...又要好耐先到站....所以當時買到車飛....一定要提早排隊入閘....唔係既車都上唔到。
咪撚傻
咩地方都有窮撚
唔同香港d窮撚, 唔驚死既窮撚上面大撚把
小左好多,但仲好
近幾年見佢地去到邊都係咁比城管/保安 趕走

細細個試過同屋企人係東門附近食野,我自己出門口玩唔知d咩,有個著長衫既行埋黎同我傾計,拉高衫袖,同打開件長衫,全部 金/銀/玉器
同我講鐘意邊件就簡,但要跟佢走
我心諗呢d野老野先戴,就講唔洗了就走左,好似佢唔係用超合金,五神合一玩具引我,唔係真係不堪設想

第二單,細個大約11-12歲老母鐘意番東門做 美容果d
我去間商場低層打街機,打左好耐,老母見我太耐無番落來搵我, 岩岩行出門口,我一上扶手電梯 全身無力 對眼望野變 哂白色 之後 個人係有知覺,但個身體完全無反應,由細到大,到宜家唯一 一次呢個情況,諗番起都好撚彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞