有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
你地話支那地方幾臭幾閪
唔好叫支那人啦
叫支那狗啦
無咗個腎咪算小事囉
當年流傳嘅唔知係咪都市傳說
話啲人會扮清潔工
迷暈你之後放入清潔車/大垃圾車度運出去
就算廁所外面有人等你都無用
羅湖城地庫好似話有手術室
而家香港同當年大陸一樣 警黑合作 有咩事係叫天不應 叫地不聞
拐子佬當場斷正 同公安傾兩句可以即時判個細路比拐子佬
上面話電單車搶野 有人金鏈太粗 扯到斷氣再偷埋身上值錢野先開車走都得
當年深圳一帶係龍蛇混雜到不得了 個個都係黎搵食
香港人一過關 基本上十對眼有八九對係昅住你
似係諗緊點搶你咁
以前返大陸一定著到成個乞兒咁

電話都唔夠膽拎出黎
總結一下00年代對大陸嘅印象

俾朱咪咪呃去大陸睇牙
牙醫咩都唔講就打針,之後不醒人事
醒返見自己半夜喺地盤
發現個肚俾人開過求其縫咗幾針仲標緊血
去報警點知警察連鞋底收埋嘅$100都搶埋仲要話認唔到樣冇證據開唔到案
冇人冇物連公廁都入唔到
最後唯有扮俾車撞先入到醫院
幾經辛苦去醫院check原來無咗半個肝同一個腎
check完張單仲要幾十萬人民幣
最後孭住條醫院數返香港
半年後捐血先知惹埋愛滋
有冇咁誇張 潮文咁款
當年廣州火車站恐怖到仆街
成堆電單車黨搶野
https://www.youtube.com/watch?v=-Dl-4X_5mZg
細個屋企人帶我去廣州 一定要廣州東站落車
嗰時聽返嚟都係呢啲故
唔係你估大陸真係咁多暴發戶
當年個個都係偷呃拐騙起家
張子強 葉繼歡 有本事就落黎香港搵食
其實仲有好幾多個 張子強 葉繼歡 只係落唔到黎
上面講嗰堆由細到大已經根深蒂固左,親眼見過殘疾乞衣團隊,一街都扒手或鼠眉鼠眼跟住你,好多年冇上深圳,所以想反問,而家唔係咁架咩?
褲袋都俾人鋸爛埋
第二段而家都有 CLS
其實依家都係
哇 呢條片好珍貴,可能年代太久遠 留言區一隻五毛都冇

講返條片,啲人點解會係嗰個位落車 ,場面好似掉隻豬落個鱷魚池到咁
表面多左高樓大廈
但一樣周街賊眉賊眼同外省民工
你呢個已經係00年之後的事
90年代無乜聽過偷器官 可能因為根本無技術去移植
而家開咗好多工廠,啲人有工返應該好好多
同個司機夾埋架嘛
90好似係搶劫同騙案為主?
成日凝住有人會衝過黎打你針 有愛滋個隻
條片真係好似而家嘅巴西咁
庾文翰
記得有個喺廣州住嘅親戚話超多電單車賊搶嘢
嗰陣d馬路同行人路之間冇欄杆
曾經聽過有個電單車賊想搶個女人嘅手袋
咁個女人就反抗啦
死扯住自己個袋唔放手
拉扯嗰陣個賊見到個女人戴住金戒指
跟住好似係啪斷定斬斷個女人隻手指
搶埋隻戒指走

另外就係聽朋友講佢老豆一年內唔見咗幾次銀包、身分證、回鄉證
其中一次係過完關後唔夠15分鐘就冇咗
係比人𠝹開褲袋咁偷咗

仲有我自己嗰陣喺深圳坐親戚順風車
喺途中停紅綠燈嗰陣
會有幾條友爛身爛勢、有d仲揹住個BB咁過嚟乞食
佢哋會行近d私家車度敲車窗
想你開窗比錢佢
親戚話如果見到呢班人就千祈唔好理、唔好望、唔好開窗
因為佢哋係”武裝乞衣”
如果你善良地開咗窗但唔比錢/ 比好少錢
佢哋就會拎d有愛滋病嘅針筒威脅要拮你
直頭似末日災難片劫後餘生世界觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞