有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
細個成日聽老母講深圳好多拐子佬,又多賊,羅湖城仲要有人偷器官
另外廣州火車站又係好恐怖,又有飛車黨又迷暈黨。
有冇ching係嗰個年代上過去可以分享下啲經歷?
過左關老豆老母一定拖實
關口有班人「好心」幫你搬行李,要趕佢地走,因為佢地事後會收錢
仲有關口好多斷手斷腳細路乞食
你唔拖實就比拐子佬捉去斬手斬腳乞食

財不可露眼 d人會揸電單車扯斷條金鍊
我都記得出關之後有條橋係勁多殘疾乞兒
去廁所被人迷暈
醒咗冇咗個腎
唔好以為放銀包係牛仔褲尾袋好實好安全
一樣偷左你都唔知
所以好多香港阿叔會掛個柒碌腰包係腰前裝重要野
有冇人係嗰個年代上過去,可以講下啲親身經歷
我而家返大陸都將銀包放係前面, 硬係覺得支那人賊眉賊眼
細個過關返大陸 老豆老母一定打醒十二分精神
不停同我講庾文瀚既野 嚇到自己驚有日比人捉左去斬手斬腳做乞衣
細個要去深圳坐機 一過羅湖條線(02年左右) 真係天與地 一出去地下已經好多傷殘 好似個個都對你有企圖 的士一定要坐深紅色 大公司名嗰啲 (據聞十架的士九架黑)
電單車黨好撚狼死 真係會衝過用刀斬鳩你 如果你死都唔比個袋既話
細過一落的士 係羅湖口岸附近
成班同我差唔多歲數爛衫爛褲既細路會沖埋黎 乞食
真係好撚恐怖 好似屍速列車班喪屍咁
都驚俾人捉走要做乞兒

不過除咗呢樣印象都冇咩恐怖
屋企買過樓係華僑城附近 星期六日成日上深圳 啲小社區治安冇咩問題
或者參加個啲廣東幾天團 / 返鄕下touchwood都冇咩事
亦都無試過俾人偷過嘢

利申 千禧年左右咋 唔知90年代有幾恐怖呢
啲人裝修唔敢裝修外牆,驚夜晚啲賊入屋殺人,所以要禾稈襟珍珠
咁癲
以前羅湖關口勁多乞衣手抱BB至70歲都有, 俾人斬手斬腳.
而家D 乞衣就走晒嚟香港.
羅湖, 廣州火車站有小朋友行埋嚟賣嘢, 你一買就成幾十個小朋友衝過嚟扯住你.
羅湖商業城D 文雀好勁, 基本上每5分鐘就偷到一個人嘢.youtube 好似仲有片. 不過暗偷一定冇明搶咁恐怖.
細個跟老母返大陸拜年
係羅湖火車站
老母直情攬撚住我黎行
個陣覺得好醜怪
點知見到有個女人不停喊
不停問人有冇見過個著紅色裙既小女孩
喊到好撚悽厲
應該比人拐走左 即刻拖實啊媽
所以之後D 市區先至禁止電單車.
同埋D 人係唔會行馬路邊. 廢事俾人搶.
真係上戰場咁
其實冇用. 知你係本地人住一定有D錢. 只係唔會裝得太靚.
我阿爺去個廁所出嚟話見到個黑影,以為係屋企人, 返房見到俾人摷過嘢,唔見咗幾萬蚊.
其實我細個好驚返大陸
成日覺得會比人拐走 / 打劫
中學有次我老母叫我自己搭車返大陸搵佢
我一過完關驚到想喊
不過我知喊就更加容易出事
睇過啲片係啲拐子佬直指搶走人地小朋友
跟住小朋友係咁喊 佢地扮係個小朋友家長 基本上無人理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞