有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
ching好似c朗咁靚仔都冇俾人捉都算好彩
d 人講話今時唔同往日
咁我講下之前上深圳做野既所見所聞
1. 治安,的確少左好多猖狂既人,但間唔中仲見到有,不過呢d 係好難避免
2.交通,係方便,我好多都經皇崗過關,有左個鐵路站係方便左
3.飲食,只可以話唔太啱口味
4.上網,呢個真係要係香港買卡先得,或者本身個plan係由連香港個邊再俾你上網,如果唔係你過關先買卡基本上你無得上好多網站
5.支付,好麻煩,而家俾錢要用微信,而微信要連你大陸銀行,基本上係麻鬼煩
6.衛生,其實都好唔衛生,街外成日見到垃圾圾又成,當然香港都有,不過無咁誇
基本上包晒所有野,我真係幾難當深圳去旅遊,夠膽sell深圳又成真係笑左
我去旅遊真係去台灣日本個d,深圳真係工作或者掃墓迫住返先會去
因為矮到冇人睇到
廣州火車站個情況好似惡劣過深圳關口好多咁
之後條仔番香港有冇報警?
第三世界國家, d人樣都賊眉賊眼, 係咁上下
80年代尾, 一出羅湖關口就有百幾2百個幾歲大既乞兒係咁攬住你問你攞錢.

有次去上海做野, 係上海火車站有個3,4歲既乞兒想衝過黎乞錢, 岩岩我隔離有個公安係道, 一踢踢到個細路半空高跌落地, 我既時o左咀.

見個細路父母企係外面唔敢過黎, 我之後既3刻行開, 回頭再睇有對情侶好心走過去睇個細路有無事
兩個都係大陸人 個fd只係見到條仔呆燃左
細個係羅湖差啲比人抱走 果時同細佬玩 但細佬玩到污糟曬 所以個人捉我唔捉佢 一抱起我就大喊 其實爸爸媽媽就係我後面幾步 我老豆係好大隻嘅 一野就的條友埋牆打 我就係到喊
唔撚明,點樣呆撚左
見條女唔出黎佢唔去睇下咩事?
司機位唔係左邊架咩?
可能知咩事但係冇諗過會發生係自己身上者
去東門只要見到有一男一女行埋一齊,就會有一班小朋友迫你買花 仲有小朋友背後有幾個男人遠距離睇住佢地 可能賣唔出啲花佢地死緊!
連登班廣東膠仲話廣東係香港盟友 第三世界俾支共鎖國算啦,最好封左粵港邊境
我呀叔以前一直教我
話係大陸有人一行近你
就要大大聲喝鳩佢

佢話聽過有人行近噴左啖煙
就可以整暈到你 再搶晒你啲野
扑頭黨 單車黨 迷暈黨 刀手 拐子佬 小偷 大把
最撚慘應該係會拐左d細路斬手斬腳整啞佢地搏人同背搵錢比佢地
我試過係廣州親眼睇住有人揸電單車搶左老母個手袋
通街都係雞 (普通話:先生,要要,去看一下)
唔係射死大粒佬關係網咪無事

以前車死一個蟻民賠幾千至幾萬可了事
迷魂煙同茶葉黨一鳩樣
大陸D親戚話車站會有人擺地攤賣茶葉 話好好飲好香之類
佢會沖好茶叫你去聞下D茶 一聞你暈撚左就用成塊地攤布包實你抬上車
渣都無得淨
10分:完好無缺
5-9分:損失財物
3-4分:有流血及損失財物
2分:有肢體損失
1分:有哭官損失
0分:要投胎

整左個評分表
10年前番大陸要係和諧號轉羅湖番香港
記憶中要行一段200米既直路(係火車站)
都有人一路跟住行話要錢幫幫忙
佢地行乞既人法好可怕
係一路行都跟住你
行到去關口先停
真人真事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞