有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
而家既人講中國幾富裕、歌舞昇平,但人既本質依然,等到遲啲經濟差、娛樂斷埋既時候,冇曬麻醉藥既中國人就會故態復萌,所以時刻警惕、教導後輩呢方面意識好重要
可唔可以講多少少呀
廣州某d區好多黑人嫁
本地人都好不滿
所謂有錢只係表面個班
大把又窮又狼死既係羅湖橋以北
有親戚俾醉酒佬兜野斬死左 真人真事
我係香港出世,0-2歲俾屋企人的左去中山果邊鄉下住,中學之前每年小學放大假都去住一段時間

講下d農村生活:空氣同環境都幾好,係之後有外資投資後d人就不停賣地起廠,好多外省人做野, 環境差左勁多

治安方面,我住果度既巷口有個弱智仔住,條巷得3-4間屋左右所以佢屋企係出入既必經之路, 我細個好撚驚佢所以我d親戚會抱住我行過同屌鳩佢返入屋

之後唔知點解有一日我呀媽話呢個弱智仔唔見左, 之前佢都走失過幾次,係附近d村鎮搵得返, 但最後一次真係搵唔到,傳說話俾人捉左去做果d斷手斷腳乞衣集團
就算澳門人上去,都要小心拱北堆契弟啦
一上到大陸見到客家佬、外省樣既一定會有所戒備,必要時撞開佢地,上去一定著外套就係為左收堆護身武器,好似刺客咁,真係諗起都痴線
廣州火車站淪為了人間修羅場
班友做乜
係咪好似我地D南亞咁?
愈睇愈嬲
唔係嬲大陸,質素低劣,其實冇得救
而係嬲英國佬
廣州火車站應該係最得人驚 個袋一定要揹係前面 同埋要睇實小朋友同女仔 唔可以搭白牌車 如果唔係死咗都唔知咩事

同埋金器唔可以帶係身 有親戚戴金鍊坐巴士 坐車窗位 就比人一嘢扯走

但我係2000年後先去廣州 所以都冇乜事
係財物要小心
好多買貨囉
你晌三元里見到好多拎住個大黑膠袋嗰D
仲有你去越秀公園個地鐵站
日日都有班伊斯蘭乞兒
但佢地乞食都仲會準時祈禱
有車親戚 揸貨車 比人搶貨 跟住比人用刀對死咗

之後屋企人教 大陸比人搶嘢由得佢
中山算好

成個廣東省最早期行人綠燈會停車既地方
以前那代無申請個老人家落泥香港
家庭團聚個concept
加上上面一班親朋戚友要接濟

(結果人地有錢當我阿媽無到了 )

咪放假會同埋我地d細路上去
個細路留在香港又無人湊
以前無咁普及請賓妹
依家諗返先識驚,原來以前坐大巴會用錄影機影低

係以防劫車

之前仲以為係方便出車禍時知道車上有咩人
諗起細個有次老豆去深圳
唔搵的士 係羅湖求其搵個門口兜客司機
跟住個司機一路去個停車場
個停車場完全無人 又陰森
淆撚到 好彩最後佢係正常司機
個陣返鄉下 屋企人出門口扔垃圾
袋垃圾比電單車黨搶撚埋
到依家都唔知搶垃圾做乜
以前阿公試過夜晚上自己架車
即刻有個男人跟住上車,用刀指佢,想綁佢係尾箱標心
跟住阿公求佢,話自己一把年紀,如果訓尾箱實死無生
跟住就比佢坐副駕位

好彩阿公係燈位個到跳車跑入酒店 打比個女婿
聯絡返交通部朋友,搵得返架車

之後醒起個打把仔應該係對面屋𥄫左幾日
有無人覺得d大陸人個個都賊眉賊眼咁
d通輯果d樣好似隨街搵過都係一樣樣咁
拎自己同仔女條命泥玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞