有冇人可以講下90年代-00年代初廣東省嘅治安有幾恐怖

1001 回覆
1095 Like 13 Dislike
夷族屈錢手法 係等有人揸車經過佢地條村附近 班村民會拎隻生雞掉落架車 然後屈你車死隻雞要賠錢 如果唔賠就搵幾十個村民圍住架車 迫到賠錢為止
個陣真係痴撚線
勁撚驚番大陸,真係心寒個隻驚
點同依家
開班授徒
我補充吓,因為有同事中過,有一期坐深圳長途大巴例如返東莞,過了二線關後,行到中途就會有人折車上,多數都係同司機夾埋,然後剛上車嗰幾個賊就會坐一陣睇形勢,時機成熟就叫司機停車,攞枝槍續個人指住個頭兇佢,通常攞個布袋叫人入所有財物錶、鏈都要放。所以依家長途巴規定中途不可上車,同埋上車會影低所有人樣。
96年左右,成家人企係羅湖商業城駁入關口果條橋等我老豆,我個妹果時3歲左右好得意,畀個女人靜靜行埋黎拖住行左,我個妹又真係畀人拖住行,我呀媽從後衝上去拖返我個妹隻手,個女人個頭都無轉過黎望過,好似無事咁一直行。

支那個個係賊
係羅湖起左地鐵後先趕走左班人,由地面趕落地底咁解
成日都話劏內臟 , 永遠都係傳聞 , 我唯一一次最接近係我同事嗰表姐嗰朋友 .
我同事講話當事人同另一朋友上深圳做美甲之類嘅野 , 做完去洗手間 , 去左好耐 , 佢朋友去洗手間搵唔到 , 美甲老闆叫佢去垃圾房睇下 , 見到當事人條屍 , 冇晒內臟 , 報公安 , 叫埋佢地屋企人上去 , 佢地屋企人話要帶屍回港 , 轉個頭公安話已經化左 , 重話番香港唔好週圍同傳媒講 , 冇人信你兼我地知道晒你地啲資料 .
鏡頭算係一個唔錯整治工程
成班負皮咩心態
以前上面真係好撚痴線
當然而家深圳都係表面風光,所以之前見到東張西望介紹深圳點好,又話近之餘可以當旅遊
我心諗,完全唔覺得
細路仔唔係拐走而係搶走

好命既隨時福建可以揾返
兩個月前係羅湖見到成年大陸西係公廁附近當街屙尿
條街幾靚都冇用 啲人種冇變
由佢地啦,講到大陸就面紅耳綠
如果講地方係墨西哥咪個個叫好
每個地方發展都有佢原因,當年ICAC咪又係香港太貪先有,唔通真係冇個樣整個樣咩
鏡頭另一個用處就佢地成日叫既電子收費,渣車唔洗等閘口
你咪就放長雙眼睇下點發展落去
90-00年代好細個
跟個屋企人去廣東旅行
剩係記得
大陸d姐姐會當你男郎咁
知你香港人 係咁撩你傾計 就算我得幾歲都好
同埋全部玩視都播tvb
真係好恐怖
媽咪話番比我知我細個4 5歲喺深圳試過比乞衣搶雪條
自此我一去到深圳就會標哂汗

而自己有印象嘅就係同屋企人去廣州玩 啲乞衣真係好似喪屍咁纏住你 仲要係聯群結隊咁纏住你
成日見到啲公安車嚟捉佢地
啲乞衣又係好鐘意捕喺的士站 一落車就成堆細路圍上嚟好似唔撚比你落車咁 好恐怖

Btw仲記得有排東門好多毒針黨同𠝹袋黨 媽咪都試過喺東門比人𠝹袋
到而家都對東門有陰影 啲嘢食又唔係好食 食左咩落肚都唔知
就三年前左右,朋友揸車喺深圳新起嘅高速公路S3,畀車匪大模斯樣攔截打劫,持刀劈車胎同木棍扑車司機位玻璃窗。
朋友驚到瀨屎咁濟,倒後再走,車匪照追,朋友飛馳開到160-180km/hr左穿右插,直到近廣州前幾公里路先無追我朋友。
朋友畀人追時同喺廣洲度有報警,事隔三年嘅上年尾朋友去公安度問個情況(久唔久都會去問),但回覆嘅係「正在調查」

同朋友討論過呢單案件,S3係近年嘅高速公路,所以成條公路都係Cam。喺條公路上畀人追時佢老婆打電話報警可以一架警車出現都無,事隔3年左右都無任何進展。

陰謀論嚟講,公安有份分賊贓

利申:朋友係二世祖,架車近百萬嘅跑車
Child 登 po 呢啲正路喎,全世界 social media 都係 fake news 主導架啦,得啖笑又何須太認真。
親眼目擊

1 羅湖坐巴士去東門,中途落車果陣隔離有個港嬸行經我果度時大叫,原來隔離有個細路扯住個啊嬸耳仔,個港嬸被人扯到撲街,個細路9秒9跑走,事後先知係搶金耳環
2 廣州見住電單車黨一手扯走路人手袋,條女成個撲係街,自此一聽到電單車聲即刻望回頭

親身經歷

華強北被新疆細路仔打荷包,拉拉鏈時被我發現,隔離即刻有後生行埋來啤翻我轉頭,兇翻我轉頭,所以宜家翻大陸都係好似做賊咁左望右望,一有人埋身就緊張

東門坐車被割袋,仲係翻到香港先發現袋割爛,自此之後一定袋放前面

當隔2條街已經現代化少少
羅湖城仲係果個垃圾集中營
講起我以前有同事要上大陸做野

佢行行下feel到有個人跟住佢
見佢拎住舊磚頭,好彩佢發現得早
唔係真係俾佢扑落黎再搶劫

佢發現左就係條街當面大大聲屌9個大陸佬
大聲到個個都望埋黎佢先知難而退
算啦
10 個都唔知無2個真係犯黎
可能只係隨便砌生豬肉

真係咁勁,就唔只捉咁少啦
所以當年坐長途巴,開車前會有車務員用cam 錄低所有人既樣先, 以防有人劫車
以前深圳未有和諧號翻廣州,最方便係羅湖城樓下坐大巴,上滿客一定會有條女攞部 cam 影低曬所有人個樣,原因係之前試過有賊扮客打劫巴士,宜家要影低曬所有人樣
千禧初
見過拐子佬明張目膽抱住個喊到仆街既細路
YouTube 有啲直頭係而家有人喺條街度幾條友夾走啲後生仔
扮係家事 實情係賣器官
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞