程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
呢個POST其實係承接返上一個POST
https://lihkg.com/thread/589093/page/1

除左繼續UPDATE我條ALGO既FORWARD TEST RESULT,
主要今次會做唔同技術指標既BACKTEST, 話比大家知, 一般既技術分析點樣可以令到你輸淨條底褲

UPDATE埋個BALANCE先
(應該都會照舊有D無追開POST既人話, 得個咁既EXCEL表有咩意思,
其實每日既TRADE位我會開市前UPDATE左係TG CHANNEL入面,
詳情睇返上一個POST)

留名
留名 巴打可唔可以講下自己幾歲
本身係咪做緊also trade嘅工
90後,
份工同ALGO無關
叻仔
每注係一張大期?
無錯
留名
繼續留名支持
留名一身蟻
LM 係真倉?無追開post sorry
留名想學
FORWARD TEST係用1張大期SIM TRADE,
自己就9月開始 TRADE緊2張細期真倉
留名學野
黎緊有project做algo
近排一路睇你tg頻道,想搵你租code又唔識pm你;
同埋想知你每日交易果個觸發點係點計出黎?
留名 學野
Channel Pinned file 個ib教學入面有contact, 唔係到賣廣告啦,您睇下個pdf

每日trade位點計就緊係唔講得,只可以講入面完全無技術指標,所以無滯後,亦都係點解日日開市前已經可以貼定trade位既原因
睇左一段時間,我有啲靈感估到巴打個策略
估到起源唔難,但係要估埋入面嘅var同condition就好難,因為連我自己都唔知,佢自己學返嚟,完全冇任何人類嘅邏輯

程式交易嘅另一個好處就係電腦可以搵到一啲我哋肉眼或人腦以為毫無邏輯嘅邏輯
用緊樓主個程式trade 緊一張細期,好有興趣想學machine learning,但由唔識到識用從何入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞