程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
有無書可以推介下?
幫到大家入門就好
我個Channel入面有講過個書list, 台仔書
求channel
樓主巴打好勁
原諒我新手接近零知識,
我見你20萬做本, 咁有冇話一開始最少擺幾多錢落去先容易見到成果呢?
定係少有少玩, 多有多玩?
唔勁, 大把人仲勁,
零知識就要開始睇下, 始終會係大方向,

做ALGO 本金無話有咩限制既, 你當4-5萬玩一張細期做DAYTRADE我已經覺得好夠
而家開始學野
但係巴打我見你用IB, 佢個開戶條件好似好難咁嘅..
有冇其他證券好介紹
開ib啦,真係有用, 唔好俾佢嗰啲水蛇春條款嚇親,
其實唔難開
但係開戶係咪一定要先擺左8萬蚊入去先可以開
我開個陣係,但有朋友早1星期,1萬hkd都開左
我都想問係咪最少放8萬就開到
介唔介意幫我問下你朋友佢個開戶流程
係親身上去搞定點,麻煩晒
個流程我就知,主要有2種
第一種係全程網上搞,到最後有張野您要印出黎簽,簽完連票寄去,

第二種就網上填申請表,之後到最後預約上去,我朋友係呢隻,

但開户最底金額可能您要打去問下,ib cs幾好的

我年頭開仲係要收8皮
請問除左ib mc係咪支援埋sp?

當中有咩分別
入完之後見到個pdf
但個書單唔見
之前好似睇過係接駁既方法唔同,
落單速度,穩定性,複雜度不同

(好似係)
我呢2日加返丫,有巴打話書list死左link
岩問個朋友,佢好似唔係開保證金户口

我年頭開仲係要收8皮

我上星期開左保證金户口
佢都冇同我話要入幾錢
我就噤入左3萬入去, 買左隻股仔玩吓
但有d 唔慣
1)佢網頁load 得好慢吓, 要等2-3秒先轉到另一page
2)用paper trading 就算買左 data, 報價都有d 奇怪, 例如我set lmt mhi 29100買, 報價已經過哂, 都買唔到, 改用mkt order 就係29085買入, 但果時報價係29100, bid ask 都唔近29085, 唔知係data 問題定paper trading account問題
3) data steam 我只買左25蚊一個月果隻, 即係只有hkfe data, 之後玩熟先再研究
點解用網頁嘅,唔係用T W S咩,

同埋佢paper account嘅data係會有錯架, 呢樣係bug來, 打去問過, 你用返真acc data就唔會有事,

如果你想玩auto trade, 直接連真acc都得, 只不過你唔開綠燈佢唔會真係幫你落trade咁解
即係真ACCT 當demo?

我年頭開仲係要收8皮

我上星期開左保證金户口
佢都冇同我話要入幾錢
我就噤入左3萬入去, 買左隻股仔玩吓
但有d 唔慣
1)佢網頁load 得好慢吓, 要等2-3秒先轉到另一page
2)用paper trading 就算買左 data, 報價都有d 奇怪, 例如我set lmt mhi 29100買, 報價已經過哂, 都買唔到, 改用mkt order 就係29085買入, 但果時報價係29100, bid ask 都唔近29085, 唔知係data 問題定paper trading account問題
3) data steam 我只買左25蚊一個月果隻, 即係只有hkfe data, 之後玩熟先再研究
點解用網頁嘅,唔係用T W S咩,

同埋佢paper account嘅data係會有錯架, 呢樣係bug來, 打去問過, 你用返真acc data就唔會有事,

如果你想玩auto trade, 直接連真acc都得, 只不過你唔開綠燈佢唔會真係幫你落trade咁解

網頁嘅意思係就噤入去個control panel 做settings
但係真係好慢, 我開頭仲以為我電腦同network問題
你講個綠燈係指multichart 定ib?
係呀,你想試吓可唔可以成功落trade或者條code有冇問題之麻,直接用真acc咪得囉, 你input左signal唔着綠燈,佢都會出到trade位㗎嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞