程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
其實唔難理解喎,江恩主要都係時間價格嘅因素,咁你寫程式應該亦都好易寫,

反而一啲經濟嘅指標就難寫好多
波動率係其中一樣要用既野

13 MAR 2019 UPDATE BALANCE
想再請教多個江恩既問題,江恩有提及過1時間行1價格就會共鳴,呢樣都量化到?
想問巴打之後HKEX會加長夜期交易時間 同開weekly option, 想問巴打會唔會對套code既準確度有影響?

利伸: 租左code
係呀, 1X1係其中一個CONDITION, 你再加多D同江思理論有關既CONDITION就可以SORT走好多NOISE
暫時就未知, 不過準確度就應該無影響, 因為之前延長夜期時段其實都無太大影響,

題外話:WEEKLY OPTION係咩黎, 無咩留意
上左office簽名比人問我職業 落左樓收到email佢要我交埋工作證明 遮人工o唔ok
算唔算係用ml搵data pattern,似係自己創造一啲ta
有冇卡片員工證呢啲嘢,唔交糧單得唔得
是否一定要上office 申請?
contract工無員工證得合約/糧單 諗緊今晩sd過去遮人工 唔得都無辦法叫老母開個ac比我用可能都得掛
合約唔得咩,如果佢問你點解人工唔match,你咪話而家加咗人工囉,不過冇糧單,

佢要工作證明之嘛又唔係人工證明
合約有寫人工 我得萬尾 我㩒online申請acc佢要我年薪3xxk
另外想問下我部機淨係meet到mc minmum requirement, 加ssd好定砌過部新機好d 如果minimum requirement ok嘅想加ssd就算
開Excel唔多過10秒我覺得就OK,換ssd係最有效,

其次就係最緊要穩定嘅上網
咁點樣可以加快個optimization?
平均要2秒一個combination
之後會新加每星期結算既指數期權, 怕會加大左d noise 令d signal 唔準姐
咁呢個真係要SSD,
SSD>CPU>RAM
到時先再算
樓主小心賣得太多影響到個slippage
係時候開發新大陸
Intraday trading 太睇market inefficiency
香港唔係無人做
不過個depth養唔起咁一舊大錢
不過出到去又係戰場

樓主加油
巴打唔知點解我add chart 佢死都話我no data
我睇返event log 佢話TWS error message code 200 No security definition has been found Symbol= HSIG9 Trade: HKFE
搞左好耐 就係差依步
原來因為我訂左data都冇反應
係咪要等ib批定要入多d錢先比訂閱?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞