程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
多謝你咁有心機計成本
所以一路以黎我都係同問我個D人講, 我呢套野做到一年大約40%被動收入, 如果你本身自己有一套係多過呢個數既, 咁就用返你自己個套好D

但係我就唔係好認同你個句
""如果係人手用一張細/大去炒
其實呢個成績唔難做得到""

無錯, TRADE一次半次, 嬴幾百點係無難度, 隨時我呀媽都得, 但係如果要KEEP住連續36-48個月都係每月WIN咁我就覺得有少少技巧, 至少身邊好多人都係做唔到先, 所以如果你得都係一個高手應該

仲好記得早排都不斷比人串,咁岩個陣係美牛, 成日話搞咁多野都係嬴幾10%, 不如學佢買美股/700, 結果佢地無錯之前嬴好多, 結果一鋪輸返突

所以, 最緊要搞清楚係主動收入定係被動收入
樓主求指教
以下係我papertrade ge MC record log:

事件描述:
1.我用mc&IB papertrade account 試HSI strategy, 我7:45.a.m. 開哂所有野同auto trading
2.跟住出門口番工, 電腦係屋企長開
3. 夜晚番到屋企見到個chart 得4支5 min bars (around 1:30p.m.)
4. check 番MC, 見到原來中間不斷斷線又re connect 番
5. check 番IB tws, 見到市場數據斷哂

問題:
1. 我個step 有冇錯 ?(開ib tws->開mc->connect broker->開autotrading-> 等佢自己run)
2. IB tws 個data feed 係咪得hfarm 同hkhmds 有用(如果我玩hsi only), 如果係,我點turn off 其他data feed 令部腦冇咁食resources?
3. 我係咪overlook/missout 左d 重要setting/step (MC/IB)令以上情況出現?
4. 你有咩建議tackle 以上情況

教主巴打
請教一下,IB 大期佣金來回唔係$60?

Ib demo acc 可唔可以連到multicharts試用版,之後試自己個策略
其實IB係成日會斷線, 所以我都未有方法可以去避免,
但係講開又講, IB DEMO ACC既DATA係會錯, 有時出唔到, 所以你用返真ACC拎DATA會好D
所以重點都係要分清楚主動定係被動收入
可以, 但係唔建議用IB DEMO ACC, DATA會錯

10 MAR 2019 UPDATE BALANCE

(呢2日會更新返個PDF, 講多少少IB接駁MC會遇到既問題, 有興趣可以自己DOWNLOAD, 都係TG CHANNEL入面既置頂FILE)

https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg
追左個post一年左右 fg出黎黎做半年野唔夠錢 開ib ac佢有資產淨值要求 填唔準確資料申請左ac先有無問題
可唔可以應用係賭波
demo account 點拎?好奇 都要買左25蚊先拿到?
賭波應該係python data science 果邊
ching識唔識 睇過話用multilayer perceptron
100個有1個會比IB抽樣拎PROVE, 到時就話打快打多左個0,
之後話你真係好想開, 到時再同佢傾,

如果唔中抽樣就過關
係, 都要25蚊, SETTING就照返普通ACC咁SET
有FD用黎賭馬, 用VBA PYTHON
拎10幾20萬出黎 收得返8萬
係好過你買股收息既
梯級式平d嘛
支持樓主。

參考過好多財演d macd, rsi,講咩升幾多就追,穿幾多又溝,又話通道乜乜乜又盛,用模擬倉試過跟,輸多贏少。最慘唔係次次錯,而係時啱時錯,長遠唔準,畀咗假希望自己。

我都buy 江恩理論,萬物有規律,淨額係用比例去搵啱嘅時間同價錢去入巿雖然聽落好無理,但又的確有成績。不過自問數學底唔強,做trade 唔夠自律,有時計啱數又信唔過自己,睇黎都要學下用program trade 減少人為心理因素穩陣。
每個STRATEGY都唔可以捕捉市場每一個情況,
如果你既TARGET係大波幅, 咪照SET返5000, 不過就有心理準備好耐都無TRADE一次, 同輸一次係會坐好耐,
所有野都係有辣有唔辣
多謝支持先,
其實江恩理論量化左之後威力好強大
留意咗樓主成半年
仲要自己買埋樓主推薦啲書睇 不過書入邊全部都係教寫唔同嘅indicator 好似江恩理論依啲好難入手變做program language 諗爆頭都諗唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞