程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike

insert左先, 之後揀返你要開既第2個DATA, 之後睇第2,3張圖, 你就會見到DATA1,2

(不過我記得我之前有個方法仲簡單, 直情係可以SELECT佢係DATA幾, 一時唔記得左點整)
你係每朝出prediction ??上面d record 係咩証明???
呢個問題其實之前都有講過,
策略個到好簡單, 我自己用緊個條就係量化既江恩理論,
不過其實好多時, 唔同既書都會提及唔同既STRATEGY,
只要你比少少時間寫佢, 就可以知佢龍定蟲, 賺錢既CODE有好多,
我自己揀左用一條MDD較低, 較穩定既CODE用,
當然都會有人係會揀一D輸99鋪, 1鋪就嬴返晒既CODE
係呀, 每朝開市前有係TG CHANNEL到POST位,
上面係我沿用返之前個POST, 用黎做FORWARD TEST

19 FEB 2019 UPDATE BALANCE
琴日TRADE位幾靚, 接近DH PUT, 夜晚又係NL CALL
想問吓如果想用mc炒期權
點可以寫佢近價位交易?
例:恆指升到28900,自動long 張call,到29000自動short 返call再long 張put28800,到28700再short 返張put咁?
未試過玩權,

但同樣原理,define data 1,2,3,4...為唔同既call/put,
之後ifxxxx, then buy/sell data 1/2/3/4得唔得?
都有諗過,但好似太多if then好似好亂,諗緊有無d簡單d方法
當您寫到一條煩code您自然會知道點樣寫簡單啲
想問下easylang

如果我entry Signal 係15 min 圖既macd(中咗criteria 就下一支15 mins bar buy),而exit 我想係如果macd一掂到0 就即賣,而唔係at next bar (否則要等下一個15 mins 先execute sell) ,exit code 應該點寫?

Thanks!!
Define 返Data 1係1分鐘,Data 2係15分鐘得唔得
Thanks ! 原來入返 [intrabarordergeneration = true] 就得
巴打我想問下你ML 係用咩黎寫? 好似見你無答過
其實之前WhatsApp有答過,不過好易估到我條code既原理,所以呢一part暫時講少啲先
當然係,mc就係幫你驗證你過往嘅方法得唔得,得嘅話再加以改良, 你改良嘅途中又會得到其他靈感
師兄係自己hold system 去做交易?
想學下點寫 有冇教學link
其實我只係想知你係咩程式去簽
我推哂post 你又話好簡單basic 姐係唔會係python
EASYLANG 又寫唔到
所以睇到我一舊舊
下,python都可以好簡單
我用mc + ib, 之前有講過幾本書,你可以搵返, 應該都夠你整一條策略出嚟
程式交易手續費點計
樓主你用江恩邊個方法?你覺得唔方便可以唔透露。
佢有好多方法都同時間有關,但你既入市出市策略就同時間無關,單純係阻力支持位。
另一方面,江恩好似無咩方法可以set variables,再做optimization。策略可調整度唔算高。
我用時間嘅元素佔一半以上咼
請教一下

用BACKTEST去決定你ALGO WORK定唔WORK
BACKTEST係市場真實數據
但好多時到頂/到底交易可能只有1兩單係DEAL到個個價位
之後就會直插

用BACKTEST去TEST只會見到你ALGO行完會HIT到個POINT, 唔等於你會成交到, 舉個例, 你用IB做TRADE已經慢過好多人直駁交易所做TRADE, 高位只有一單DEAL, 假設個陣係你同另一個人去爭個盤, 你會輸而TRADE唔到

所以BACKTEST RESULT你係賺到錢, 可能咁岩賺到一兩個價位
但實際上你可能係成交唔到, 呢一個POINT你點處理?
唔會成交唔到,我係用市價盤而不是用限價盤,最多只可以講會有滑價影響但唔會成交唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞