程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
咁backtest 點搞(hsij9係specifically 果個月既data)
@HSI 就係自動幫你串起哂咁多個月
有錯請指正
condition1=(dayofmonth(date)=26)

if condition1=true then begin
if marketposition>0 and time>0915 then
sell next bar at market;
end;
if marketposition<0 and time>0915 then
buytocover next bar at market;
end;

我都學習中, 係咪應該係逢26號平倉然後再寫買返下個月
等高手答
Google multicharts 連續月
係,做daytrade正常同大市況無乜關係
想寫背馳但唔識點樣capture到d叉位

有冇人有研究開
巴打目標係同 S&P 500 同步?

新手一問,我用mc內置MACD金叉死叉signal試下
點解一開始個十幾支K岩signal都唔會trade?
係咪BUG定係有D野要SET?
開左自動落盤未
Backtest
if time>0900 then begin
有無試過加呢句???

3 MAY 2019 UPDATE BALANCE
好彩差唔多完場先黎跌
唔係啦, 同呢D指數同步係好低要求
我記得係要自己寫過, 佢個條CODE係有D問題
你個Algo唔算穩定
請教下點為之穩定
IB點訂歷史數據
但你呢年正正跑輸左 S&P500 average return
冇追post
做左啲咩防止curve fit

唔知師兄你點計條數出黎
我無用任何技術指標
巴打你個 forward test 由Mar2018 去到 Feb2019 1年咁計,總共賺左2477點...

而呢個 period 恒指平均值都最少27000

則係賺左連10%都唔夠.. 跑輸左比 S&P500 90年既 average return

如果我計錯左請指正
師兄如果唔用technical indicators, 可唔可以透露下用乜來做features?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞