程式交易 x 技術分析

904 回覆
65 Like 9 Dislike
想問MC 係咪Mac book install 唔到?得ms system先得

10 JAN 2019 UPDATE BALANCE
呢個問題好多人問過我, 不過到最後我都係唔知答案
想問邊度有長啲時間既HSI 1min historical data?

我subscribe左IB嗰個data feed,但係得2年咋
認真答 係唔得既

我都用緊mac
你要用boot camp/ parallel desktop 裝windows 然後係入面run mc
效率你自己都可以諗到

所以唯有買過部windows機玩mac
想問問mc 可以點set 佢check 返ib 戶口期貨倉有幾多貨,再base on幾多貨改個trading數目?
舉例: 我沽緊2張國期,想佢幫我平哂2張國期先,之後變返每次1張買賣
唔知你係咪講緊呢樣,語法大全PAGE267有講

var: pInitialCapital(10000), pCapitalperContract(10000),pTradeSize(0);
Condition 1= xxxx
Condition 2=xxxx
pTradeSize=IntPortion((pInitialCapital+netprofit)/pCapitalperContract);

if con1 then buy pTradeSize next bar market;
if con2 then sellshort pTradeSize next bar market;

pInitialCapital係你原先資金
pCapitalperContract係你要幾錢玩一張

將買賣張數變成VAR (pTradeSize), 咁就可以BASE ON你既戶口資金控制張數
淘寶, 港交所,
MC入面都會比你睇到好多DATA PROVIDER既名, 你可以參考下
我有
我好貴買返嚟
Triggered long and high risk short?
係,2個都trigger左
想問下如果升返上26448,係咪會又開多次long定係一日trigger咗一次就算?
一日無限次數,但到位要其他條件同時符合先會trade

15 JAN 2019 UPDATE BALANCE
分鐘圖上面係咪應該有6條trade?點解剩係睇到5條既

另外,個position係一大期?
Position 係大期,

少一條trade係因為半日市唔開,但prog無呢們condition

16 JAN 2019 UPDATE BALANCE
可以租code ?
老老柒柒,你條Algo已經變咗廢物
淨睇呢2個月幾乎白做

依家市場AI轉得好快
搵到錢的Algo
三個月就要退休,要搵個條
你有冇睇清楚個Excel
想問下MultiCharts 中國版正美版有乜分別架?
2個版本可以連的證券商都唔同?
呢到我唔講呢啲啦,詳情睇channel
中國版好似連唔到ib, 但就有free data
Forward test黎講真係好勁啦
咩strategy都唔會每日贏1%唔回啦, 咪又係概率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞